In Memoriam: Endel Loo (1)

Endel Loo

Fotol Endel Loo

23.01.1921 – 26.07.2013

Igal meist on elus oma ülesanne täita. On õnn, kui saame aru, mis see ülesanne on, ja seda täidame. Siis on elu mõtestatud ja ilus.

“Kas olete mõelnud, kust see tuleb ja mida see tähendab?” See oli küsimus, mida Endel Loo alailma küsis, kui oli juttu mingist kombest, ütlusest või sõnast. Siis pidi mõtlema, kust see tuleb ja mida see tähendab. Kui ei teadnud, siis tema teadis ja selgitas.

Endel Loo ülesanne selles elus oli olla õpetaja. Ta õpetas mõistma, nägema, tundma, oskama ja kasutama. Kogu oma elu on ta õpetanud – noori ja vanemaid – nägema elu, loodust ja inimesi enda ümber, õpetanud kuulama sõnu ja mõistma nende tähendust. Õpetanud toime tulema keeruliste olukordadega, tervisehädadega, haiget tegeva mõtlemisega ja andnud edasi oskusi, ka ellujäämise ja käsitööoskusi. Ja alati õpetanud mõtlema. Õpetamist pidas ta oma ülesandeks siin elus ja sellega ta tegeles kuni viimase eluaastani välja.

Endel Loo sündis Viljandimaal, kasvas üles Tallinnas, kuid elas aastakümneid väliseestlasena Rootsis, Kanadas ja Soomes. Esimesel võimalusel 1990-ndatel tuli Eestisse tagasi. Ta jõudis olla tarbekunsti eriala õpetaja nii Kuressaare ametikoolis kui ka korraldada lugematul hulgal erinevaid kursusi. Veel eelmisel aastal jagas ta oma eakaaslastele teadmisi ravimtaimedest Virtu projektis. Vahel, esinemist ette valmistades küsis ta minu käest, kas sobib, kui ta lõpetab ravimtaimede ja ravimise jutu mõne nalja või luuletusega. Mingi puänt pidi lõpus ikkagi olema, millel oli teistsugune, aga ikkagi õpetlik iva sees.

Endel Looga, erudeeritud, elukogenud ja inimesi tundva mehega rääkimine ei olnud kunagi lihtne, aga see oli alati huvitav ja hariv. Õpetus oli see iva, mille ta igasse vestlusesse püüdis panna. Tahan uskuda, et kõik temaga elu jooksul kokku puutunud on saanud sellest kokkupuutest veidi targemaks ja midagi õppinud. Tema ülesanne oli õpetada ja seda ülesannet ta kogu oma elu täitis – kogu ilusa, pika ja mõtestatud elu.

Kaie Saar

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 250 korda, sh täna 1)