Suuhügienist intervjueerib Helsingis hambahaldjaid

Suuhügienist intervjueerib Helsingis hambahaldjaid

KODUSAAREL: Thea Mandelin ema kodus Saaremaal, kus ühtki teist suuhügienisti ei kohta. Foto: Alar Truu

Suuhügienist Thea Mandelin räägib eesti keelt kerge soome aktsendiga, aga tema kõnest pole kadunud ka saarlasele omane ö. “Ma olen elanud kümme aastat Soomes, nii et mul on eesti keel natukene roostes. Kui ma soome keelt räägin, siis mul on eesti aktsent, seega ma ei räägi mitte ühtki keelt korrektselt,” rääkis Mandelin oma ema kodus Pihtla vallas, kuhu ta nädalaks külla tuli.

Suuhügienist pole hambaarst ega hambaarstiõde, vaid võtab patsiente iseseisvalt vastu: eemaldab hambakivi, tegeleb paradontoosi ja igemehaigustega. Veel valgendab ta hambaid ja paigaldab hambaehteid, ent tähtsaim tööülesanne on Mandelini sõnul õpetada inimestele, kuidas oma hambaid õigesti hooldada. Kui hambad on korrast ära, paneb suuhügienist patsiendile hambaarsti juurde aja kinni.

Mandelinile tundus, et suuhügienisti amet on hambaarstiõe omast põnevam ning õppis ametit rakenduskõrgkoolis Helsingis. Nüüd töötab ta Gesterby kooli hambaravis. “Seal käivad mul koolilapsed, esimesest klassist gümnaasiumini, ja teised selle piirkonna väiksed lapsed, juba pooleaastaselt. Nende emadele räägitakse, kuidas peab hambaid hoidma, kuidas sööma-jooma, hambaid pesema ja ksülitooli kasutama, et hambahaigusi ennetada,” rääkis Mandelin.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 570 korda, sh täna 1)