Kuressaares arutati Läänemere arenguid (3)

Kuressaares arutati Läänemere arenguid

SOOMLANE JA SAARLANE: Soome välisminister Erkki Tuomioja ja Saaremaa juurtega välisminister Urmas Paet kohvikus kohalike küsimustele vastamas. Foto: Irina Mägi

Turu ülikooli sihtasutuse ja Kuressaare linna koostöös peeti üleeile Kuressaares VI Läänemere ajaloopäeva “Muutused Euroopas ja Läänemere piirkonna tulevik”.

Soome välisminister Erkki Tuomioja, Euroopa Komisjoni asepresident Siim Kallas ja professor Jarmo Virmavirta käsitlesid Euroopa majanduskriisi mõju, Põhjamaade julgeoleku küsimusi ning Soome ja Eesti koostööd. Pärast seminari kohtusid Eesti välisminister Urmas Paet ja Soome välisminister Erkki Tuomioja kohvikus Mosaiik saarlastega.

“Kohalikega kohtumine oli sümpaatne. Küsimused olid päris konkreetsed, näiteks Euroopa Liidu saartepoliitika ning Soome ja Eesti erinevuste kohta. Paet ja mina nuputasime, mis need erinevused võiks olla, ja kohe ei osanudki midagi öelda. Küsiti Soome-Eesti suhete süvendamise kohta. Minu meelest on sild Tallinna ja Helsingi vahel tegelikult juba olemas, sest oma 20 praami päevas on tõesti tihe ühendus kahe pealinna vahel,” ütles Erkki Tuomioja, kelle sõnul päris ehtne sild või tunnel kahe pealinna vahel poleks majanduslikult mõttekas.

Just seminariks Saaremaale tulnud Erkki Tuomioja sõnul peavad Läänemere riigid turvalisuse ja keskkonnahoiu küsimustes tihedat koostööd tegema. “Näiteks sujub politsei koostöö inimkaubandusevastases võitluses praegu paremini kui varem, politseivõimud vahetavad informatsiooni, et ükski riik ei oleks inimkaubitsejatele turvaline varjupaik,” rääkis Tuomioja, kelle sõnul toimub tihe koostöö ka keskkonnarindel, et Läänemerd õlisaaste eest paremini kaitsta.

Pärast arutelu saarlastega said kaks välisministrit omavahel pikemalt rääkida. “Teie välisministriga oli rohkem seltskondlik kohtumine. Arutasime tulevikuplaane. Augustis tuleb Paet Soome, kõigepealt minu jõevähipeole, kuhu kutsun veel Euroopa kolleege. Arutame seal ilmaasju ja sööme vähki,” rääkis Tuomioja.

Veerandeestlasest Erkki Tuomiojal salajasi Saaremaa juuri ei ole. “Tõepoolest, mu vanaema oli hoopis Viljandist pärit. Mina olen nüüd Saaremaal esimest korda, ja siin on väga kena. Saan aru küll, miks soomlastele siin nii väga meeldib. Siin on kodune, kliima on mahe ning kinnisvara on endiselt odavam kui Soomes.”

Saaremaa võlusid pikemalt nautima jääda Soome välisminister ei saa ning ka ooperipäevi ei külasta. “Kui päris aus olla, siis ooperist ma ei ole üldse huvitatud. See ei ole minu masti muusika,” tunnistas Tuomioja.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 377 korda, sh täna 1)