Kalurite päev Mõntus ehtsa angerjasupi ja piiramatu merevaatega (4)

Kalurite päev Mõntus ehtsa angerjasupi ja piiramatu merevaatega

KATEL ANGERJA-
SUPIGA: Kalurite
päevale kohaselt pakuti kokkutulnutele kalasuppi. Rasvane angerjas tegi selle eriti maitsvaks. Foto: Tõnu Veldre

Laupäeval kella kaheks pärastlõunal on Mõntu sadama kõrvale haljasalale kogunenud suurem seltskond inimesi. Veoautokast on muudetud esinemislavaks ning üles seatud mitu telki, milles sees lauad-pingid, et oleks, kus palavaga jalga puhata ja sõna juttu ajada. Tegemist on kalurite päeva tähistamisega, korraldajaks MTÜ Saarte Kalandus.

Ligemale tund aega saavad inimesed üksteisega juttu puhuda ja uusi tutvusi sobitada, sest nii kaua kestab sadamahoones seminar teemal. “Rannakalanduse tulevik”. Mõntu sadama omaniku Mihkel Undresti sõnul on tegemist pigem tulevikkusuunatud arutelukoosolekuga. “Mingeid otsuseid me seal vastu ei võtnud,” kinnitab Undrest.

Enne peo algust avatakse mere kaldal mälestusmärk neile meremeestele, kes merre jäänud. Aasta tagasi kalalaeva Veere traali kinni jäänud vanast laevaankrust kujundati pärast konserveerimist ausammas. Mälestusplaadilt eemaldab kuuseokstest katte Torgu vallavanem Tiit Põld.

Keedetakse kalasuppi ja laual on suitsukala

Peoperemees Undrest tänab seejärel taevataati ilusa ilma eest, kutsudes kohaletulnuid päeva nautima. Töötajate ja kutsutud külaliste jaoks on üles seatud nn valge telk, mida teistest telkidest eristab see, et siin on peale suitsukala ka vaadiõlu priipärast saadaval. Erinevat sorti kala ja suures katlas keedetud uhhaad jagub aga kõigile kokkutulnutele.

Kui vaadiõlu jääb reporteril maitsmata, siis kausitäie kalasuppi proovib ta siiski ära. Supp on nii kuum, et plastlusikas lausa sulab sisse ära. Pärast hoolsat pealepuhumist on supp, milles ujuvad ehtsad angerjatükid, väga maitsev.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 583 korda, sh täna 1)