Muhu regatil osaleb noor Saaremaa meeskond

Muhu regatil osaleb noor Saaremaa meeskond

ANDUNUD PURJETAJA: Kui teised Roomassaare sadamasse jõudnud Marise pardalt juba ammu koju kadunud olid, ei suutnud Kristo Õunap end veel kuidagi Marisest lahti rebida. Foto: Alar Truu

Juba kolmandat aastat osaleb Muhu väina regatil jahtlaeva Maris meeskond koosseisus Rimo Timm (20), Kristo Õunap (18), Kevin Grass (18), Mihkel Šesterikov (16) ja Henri
Lepik (17).

Noorele eale vaatamata on noormehed Marise pardal juba pikaajalise purjetamiskogemusega. Kristo ja Rimo on purjetanud 12 aastat, Mihkel ja Henri 9 ning Kevin umbes 6 aastat. Kristo on pärit Lümandast, teised noormehed Kuressaarest. Vahepeal veidi muutunud koosseisuga sõidab Maris Muhu väina regatil kolmandat aastat. Esimesel aastal saavutati oma rühmas teine, järgmisel kolmas koht. Sel aastal poisid aga poodiumikohta ei looda.

“Meil on vana puri ees, sellega kaotab konkurentidele kiiruses päris palju,” ütles Mihkel, kelle sõnul on noored pärast eelviimast etappi LYC2 rühmas kokku kümnendad. Päevinäinud purjedele lisaks tegid ka muutused Marise meeskonna koosseisus (seekord ei löönud kaasa Rene Riim) selleaastasest regatist varasematest suurema väljakutse.

Marise meeskonna jaoks olid kõige raskemad pikad sõidud ning Pärnu–Roomassaare ööetapp, sest nende jooksul väsisid noored väga ära ning unerežiim läks sassi. Pimedas purjetades said noormehed öö jooksul ainult tunni jagu und. “Öösel on päris külm ja jube. Kui ääre peal istudes üritad tukkuda, tuleb laine – ärkad üles ja kõik on märg,” rääkis Henri purjekameeskonna öistest seiklustest.

Kuigi väheses koguses, on magamine jahi pardal ometi võimalik. “Meil on jahis omad väljakujunenud kohad, kus magame. Matt all ja tekk peal kannatab magada küll, tegelikult harjub sellega üsna ruttu ära,” ütles Kevin, kes möönis, et mugavast koduvoodist tuntakse siiski veidi puudust.

Merd sõites on ka söömine omaette kunst. “Söök on makaronid. Soola me kaasa ei võta, sest see vettib läbi. Sööme pihve ja kiirnuudleid,” rääkis end Marise peakokaks nimetav Rimo. Ka söömise ajal pidid noormehed jälgima, kas mälumise ajal on parajasti vaja end laeva äärel kallutada, et jaht oleks vähem kreenis.

Raskustele vaatamata oli noorukitel koos merd sõita lõbus. Kuigi põhiliselt arutatakse, mida konkurendid teevad ja kus parajasti paiknetakse, saab juttu ajada ka muudel, põnevamatel teemadel. “Vahel ütleme üksteisele pingelisemates olukordades ka mõned krõbedamad sõnad, mis trükimusta ei kannata. Aga see käib nagu asja juurde. Ei saa ju öelda, et kuule, ole sina nii hea ja tee,” kirjeldab Mihkel laeva meeskonna omavahelist tüüpiliselt meremehelikku suhtlust.

Regatil juhtunud viperustest rääkides mainib Henri, et väiksemad asjad kippusid ära uppuma, sealhulgas vänt. “Vänt on see, millega tõmbad purje peale. Kui vänt upub ära, peab tuttavatelt, teistelt jahtidelt vänta küsima. Õnneks saime uue vända,” seletas Mihkel.

Tänasel, Muhu väina regati viimasel etapil ei kavatse Marise meeskond laiselda. Kuigi Roomassaare ring jahtide tabeliseisu palju mõjutada ei saa, on umbes kaks kohta võimalik veel tõusta. Noormeeste sõnul ei tunne nad viimast etappi oodates enam võistluspinget, kuid kavatsevad endast siiski viimase välja panna. Pärast viimast etappi toimub täna Roomassaare sadamas regati parimate autasustamine ning tasuta kontsert kõigile huvilistele.

Esineb hinnatud Läti rokkansambel Keksi.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 181 korda, sh täna 1)