Sassimaja – põhjasaarlaste suvine meelissöögikoht (3)

Sassimaja põhjasaarlaste suvine meelissöögikoht

TÖÖKAS KOLLEKTIIV: Kaidi Grepp, Reena Kull, Hanna Mari Villsaar, Moonika Pillmann, Age Muul, Liisa Kanemägi rohelusse mattunud Sassimaja ees. Foto: Alar Truu

Kui suvel Saaremaa põhjaosas ringi liikuda ja küsida inimestelt, kust siin hea kõhutäie süüa saaks, on vastus ikka sama – Sassimajast!

Söögikoht Sassimaja on Greppide pereettevõte alates 1998. aastast. Asub see Leisi alevikus ja avatud on Sassimaja suviti, talvel vaid ettetellimisel. Strateegiliselt on asukoht ideaalne, kuna sealt sõidavad läbi nii need, kes tulevad mööda Orissaare maanteed laeva pealt, kui ka need, kes sõidavad Kuressaare maanteel. “Siin peab ikka päris selgeltnägija olema, kuna iial ei või teada, millal bussitäis rahvast tuleb ja toit neile valmis peab olema,” rääkis Sassimaja perenaine Kaidi Grepp.

Aadu Grepp ostis selle maja, kuna leidis, et Leisi valda oleks ühte korralikku söögikohta vaja. “Mõtlesin, et mingit baari lähedal ei ole, aga mis siin niisama ikka juua pakkuda, süüa peaks ka kõrvale saama. Aga ega ma arvanud, et kohe nii palju siin sööma hakatakse,” meenutas oma ideed Aadu Grepp.

Pikk ajalugu

Sassimajas pakutakse praade, salateid, suppe, suupisteid, külmi ja kuumi jooke ning magustoite. Iga suvi proovitakse teha ka midagi uut ja pakutakse erinevaid uudistoite, seega menüü täiustub pidevalt. Enamus pakutavast on valmistatud kohapeal ning üritatakse kasutada võimalikult palju kohalikku toorainet.

Söögikohana kasutatakse seda maja juba viieteistkümnendat aastat. Hoone enda ajalugu ulatub aga koguni üle saja aasta tagusesse aega. 1906. aastal tuli värvaliametist huvitatud Aleksander Sass Leisiga tutvuma. Talle meeldis see paik ja ta nägi siin ka arenguvõimalusi. Nähes praeguse hoone kohal võimsat männimetsa, otsustas Sass sinna oma värvivabriku ehitada. Ehitustööd kestsid mõne aasta ning 1908. aastaks oli kahekorruseline raudkivimaja juba valmis.

Edasi loe tänasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 606 korda, sh täna 1)