Kodutütred ja noorkotkad naudivad laagris suve

Kodutütred ja noorkotkad naudivad laagris suve

NAELA TAGUMAS: Oitmel laagris osaleja Chris Särel  täidab ühte teatevõistluse ülesannet. Foto: Alar Truu

Saaremaa kodutütred ja noorkotkad on kogunenud kolmeks päevaks Oitmele laagrisse, et üheskoos tegusalt suve nautida.

16.–18. juulini toimub Oitmel kodutütarde ja noorkotkaste laager. Sellist laagrit on peetud juba 12 aastat. Traditsiooniliselt on see varem toimunud Tehumardil, kuid eelmisel aastal pandi laager püsti Võhmal, sel aastal aga Oitmel.

“Muidu meile siin ju väga meeldib, ruumi on ja ilmataat on ka meiega helde olnud. Ainus probleem on, et ujumiskohta ei ole väga lähedal,” tunnistas Saaremaa kodutütarde instruktor Ingrid Paiste. Ta ise nimetaks neid kolme päeva pigem puhkelaagriks. “Noored ju talv läbi õpivad ja teevad tööd, suvel pakumegi neile rohkem lihtsalt puhkust ja lõbu,” rääkis Paiste. Siiski lisas ta, et igas tegevuses on ikkagi oma õppimise iva ka sees.

Esimesel päeval oli laagris 12 tegevustuba. Proovile sai panna osavust, tasakaalu ja meeskonnatööd. Iga laps sai endale kujundada ka laagrimärgi oma nimega ja selle siis hiljem pluusi külge panna.

Muhu põhikoolist suvelaagrisse tulnud Kaur Aasole meeldiski kõige rohkem esimesel päeval toimunud rühmatutvustus. “Tegelikult on kõik ülesanded siin lahedad olnud, aga see rühma tutvustamine oli eriti lõbus,” arvas Kaur Aaso. Kõige rohkem meeldib talle kodutütarde ja noorkotkaste suvelaagrite puhul hea seltskond ja uued tutvused.

Teisel päeval toimusid teatevõistlused ja orienteerumine, mille lõpp-punkt oli 4 km kaugusel ujumiskohas. Preemiaks võistluse läbinutele oligi ujumine. Lisaks korraldati plakativõistlus ning õhtul lavastati muistendeid ja muinasjutte. Viimasel päeval tehakse kokkuvõtteid, ühispilte ja pannakse laager kokku.

Vanusepiirangut laagris ei ole, kuid enamasti on lapsed 8–17 aastat vanad. “Niimoodi on hea, et suuremad saavad väiksemaid aidata ja neil silma peal hoida,” rääkis Ingrid Paiste. Laagrisse võetakse vastu kõik, kel vähegi kodutütarde ja noorkotkaste organisatsiooni vastu huvi on. Sel aastal on laagriga tutvumise ja ettekujutuse saamise eesmärgil kohale tulnud õpilased Kahtla koolist koos direktoriga. Seni on nad jäänud väga rahule ja juba avaldanud ka soovi organisatsiooniga liituda.

Kokku on laagris noori 150 ringis. Ingrid Paiste sõnul on osavõtjate arv alati sinnakanti jäänud. Lisaks noortele on kohal 16 juhendajat, kes aitavad ülesandeid täita ja hoiavad lastel silma peal. Heli Armus on laagrites osalenud alates 2000. aastast. Viimastel aastatel on ta olnud kohal juba juhendaja rollis. “Iga kord juhtub siin jälle midagi uut ja huvitavat. Ühel aastal näiteks avastasime telkidest 5cm kihi vett. Mis meil muud üle jäi kui et kallasime telkidest vee välja ja laager läks ikka edasi,” meenutas Heli Armus.

Kodutütarde ja noorkotkaste laager on osalejatele tasuta. Naiskodukaitse tagab söögi ja hoolitseb meditsiinilise poole eest. Maleva staabi kaitseliitlased tagavad laagris korra. Ingrid Paiste sõnul jätkatakse suvelaagrite korraldamisega ka järgmistel aastatel. “Siiani oleme laagreid korraldanud vaid Saaremaa kodutütardele ja noorkotkastele, tuleval aastal mõtleme võib-olla juba ka üleriigilise laagri peale,” lubas Paiste.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 602 korda, sh täna 1)