Ilmateenistus manitseb tuletegemisest hoiduma

Kuigi keskkonnaagentuur hindab Saare maakonna tuleohtlikkust üldiselt keskmiseks, hoiatab sünoptik Helve Meitern põuases looduses lahtise tule kasutamise eest.

Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi ja keskkonnateabe tegevuse ümberkorraldamisel loodud keskkonnaagentuuri (KAUR) tuleohutuskaardil on Saare maakond liigitatud keskmise tuleohuga ehk vahemikku 401–3000 jääva indeksiga piirkonnaks. Eilse seisuga oli Sõrve kohale märgitud tuleohuindeks 1417, Kuressaare lähistel 1955 ja Kihelkonna kandis 2985. Viimane näitaja läheneb juba suure tuleohu indeksile, mis jääb vahemikku 3000–7000.

Meiterni sõnul võib tuleoht Saare maakonnas aga mitmes paigas olla suurem kui kaardil märgitud, kohati isegi kõrge – KAUR-il kõikjal vaatluskohti pole.

“Sademeid on ju tulnud väga ebaühtlaselt,” tõdes sünoptik Helve Meitern. “Näiteks kadastikud võivad, tugeva tuulega eriti, minna igast sädemest põlema. Seega ei tohiks looduses hakata tuld tegema ning ka lõkkekohas tasub hoida vesi ligidal.”

KAUR-i andmeil on keskmise ja suure tuleohu puhul lubatud metsa kasutamine puidu saamiseks, jahinduseks, teadus- ja õppetööks, samuti võivad inimesed metsas viibida puhkuse ja sportimise eesmärgil ja varuda metsasaadusi. Töötab aga metsatulekahjude avastamise süsteem ja päästeteenistusel on valmisolek metsatulekahjude kustutamiseks.

Helve Meiterni sõnul algab tänasest vihmasem periood – KAUR-i eilse prognoosi kohaselt sajabki täna mitmel pool hoovihma. “Homme (täna – toim.) pole need sajud ehk nii tugevad, aga reedel võib juba päris ilusasti sadada,” rääkis sünoptik.

Seejärel aga jääb Lääne-Eestis sünoptiku andmeil taas kuivemaks ja sajud koonduvad Ida-Eestisse. “Tuleoht püsib, aga ei lähe väga suureks,” märkis Meitern.

“Olen viimaste nädalate jooksul korduvalt kuulnud ja näinud, et kohe-kohe hakkab vihma sadama,” tõdes Saaremaa päästepiirkonna juht Margus Lindmäe. “Kusagil tõesti sadas, aga ülejäänud kohad kuivavad ikka edasi.”

Lindmäe sõnul on päästjad looduse põlengu pärast pidanud välja sõitma mõnel korral. “Õnneks pole olnud märkimisväärset tulekahju,” lausus Lindmäe. “Kui aga edasi niimoodi kõrbema jääb, siis suure tõenäosusega pole kaugel päev, kus kuulutatakse välja eriti tuleohtlik aeg.”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 148 korda, sh täna 1)