Abruka saare kokkutulekul andis tooni noorem põlvkond (FOTOD) (1)

Abruka saare kokkutulekul andis tooni noorem põlvkond

PEALIK KÕNELEB: Saarevaht Rein Lember tervitab lähedalt ja kaugelt tulnud abrukalasi. Foto: Irina Mägi

Laupäevane abrukalaste üleilmne kokkutulek oli loodetust rahvarohkem. Enim abrukalasi saabus Mandri-Eestist, kaugeim aga tuli Araabia Ühendemiraatidest.

“Kohal oli lausa üle 150 inimese – hulga rohkem, kui lootsime,” ütles Abruka raamatukoguhoidja Helle Kesküla. Abrukalased tulid kokku Viljandist, Pärnust, Tallinnast ja Elvast ning ka üle mere Soomest. Soomest ja Araabia Ühendemiraatidest saabunud külalised olid rahvakultuuri keskuse spetsialisti Krista Lemberi sõnul välismaal elavatest abrukalastest siiski ainsad.

Kirikuõpetaja Hannes Nelis õnnistas sadamas reisiparvlaeva Abro ning kinkis laevale krutsifiksi. Järgnesid kirikupüha pidamine Abruka kalmistul ning suure ühispildi tegemine. Näljane rahvas rõõmustas sooja toidu üle. “Supp oli ületamatu,” sõnas raamatukoguhoidja Helle Kesküla. “Au Kristale, kes selle valmis tegi,” kiitis ta Krista Lemberit, kes poolteistsadat inimest toitis.

Õhtul astus üles Abruka naiste projektipõhine ansambel Madli Vainokivi juhendamisel. “Meil on igal aastal uued lauljad – oleneb, kes parasjagu saarel on. Seekord oli meie ansamblil ka ilus nimi: Äraõitsenud Pärnaõied,” rääkis Kesküla. Kohalike etteastetele lisaks astus üles ka Pärnumaa ansambel Oki-Toki. “Pidu oli vahva ja muusika oli just selline nagu meie rahvas,” rääkis Kesküla tantsuõhtust, mis kestis peaaegu kella neljani hommikul.

Varasemate aastate kokkutulekutega võrreldes oli selleaastane Kesküla sõnul osalejate koosseisu poolest noorem. “Kui varem võttis kokkutulekust osa pigem vanem generatsioon, kes Abrukal sündinud ja kasvanud, siis tänavu andsid tooni nende lapsed ja lapselapsed,” ütles Kesküla, täpsustades, et vanemaid inimesi võis ühe käe sõrmedel üles lugeda.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 884 korda, sh täna 1)