“Siin me oleme” 35 aastat hiljem (2)

Siin me oleme 35 aastat hiljem

KUULUS MAJA: Kuigi hoonel on peal uus katus, kinnitab Janne Tüür, et tegu on sama majaga. Kanged kalamehed kaklesid maja nurga juures ja lakastseen filmiti maja teises otsas. Foto: Alar Truu

Sel suvel möödub 35 aastat Eesti ühe menufilmi “Siin me oleme” tegemisest. Kultusfilmi võtete toimumispaiga, Koguva küla Nuka talu perenaine Janne Tüür on hoolimata oma 91 eluaastast energiat täis ja mäletab toonaseid sündmusi hästi.

“Kolm kuud oli kuuskümmend inimest meie õues,” alustas ta meenutamist. Ise ta filmis ei mänginud. “Tegelikult olen ma paadipõhjas pikali, kui võrku lastakse. Näitleja ise ei osanud seda teha,” muheleb vanamemm.

Filmivõtete ajal oli vihmane suvi. “Hommikupoole nad pidasid plaani, siis käisid Orissaares lõunat söömas ja pärast lõunat hakkas vihma sadama,” selgitas toonast töökorraldust Janne Tüür, kes ise käis filmimeestega koos söömas.

Alguses magasid Sulev Nõmmik ja mõned teised filmitegijad pererahvaga koos majas.

“Ma läksin nendega tülli,” tunnistab perenaine. Nimelt kippusid filmiinimesed poole ööni juttu ajama ja itsitama. Magamisest ei tulnud majarahval niiviisi midagi välja.

Perenaise jutu järgi tehti nende garaažile filmi tarbeks õlgkatus peale. Oli ka juhus, kui filmimehi elektriga varustanud generaatoriga veoauto läks põlema. See aeti merre, kus ta ära kustus. Pärast tiriti traktoriga välja.

Kaevu ümber tantsimise stseeni kutsuti osalema Janne tütrepoeg, kuid see põlgas filmirolli ära. Küll aga tegi filmis kaasa kümneaastane Imre Sooäär.

Proua tunnistab, et ei osanud arvatagi, et sellest “siuke suma” tuleb, muidu oleks võibolla Nõmmikule ära öelnud. Takkajärele on ta siiski rahul, et nii läks.

On ju 1. jaanuaril 1979 esilinastunud filmist tuntud fraasid nagu “John, lase vesi välja!” ning “Ma armastan sind nagu siiakala” rahvasuus kasutusel seniajani ja film ise üks Eesti tuntumaid linateoseid läbi aegade.

Pärast filmi esilinastust käidi lausa bussidega nende talu vaatamas. Nüüd käiakse harvem. “Eilsed külalised kastsid peenraid,” kiidab ta. Meie toome enne äraminekut prouale korvitäie puid tuppa.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 987 korda, sh täna 1)