Kuressaare on väitluslinn

Kuressaare on väitluslinn

SÜG VS KG: Kuressaare gümnaasiumi ja Saaremaa ühisgümnaasiumi väitlejad ingliskeelset väitlust katsetamas. Pildil Kertu Leesmaa, Erkki Etverk, Artur Loorpuu ja Joosep Hallaste. Foto: Marit Tarkin

Saaremaa on koduks tervele hulgale argumendilembestele noortele, kes on Kuressaare tugeva väitluslinnana Eestis kuulsaks teinud.

Väitlemise võlust ja valust räägivad Kuressaare gümnaasiumi vilistlased Ain-Joonas Toose (19), Erkki Etverk (20), Ann Tarkin (19), samas koolis õppiv Henri Rump (18) ja Saaremaa ühisgümnaasiumi vilistlane Janeli Harjus (20).

Väitlemise kasuks

“Põhikoolis olin päris arglik ja tagasihoidlik vend, ei osanud ennast eriti väljendada. Väitlemine on mind nii muutnud, et kui tahan, suudan alati midagi kaasa öelda. Number üks asi, mis on juurde tulnud, ongi eneseväljendusoskus,” räägib koos teiste Kuressaare gümnaasiumi noortega eesti keele õpetaja Marit Tarkini utsitusel väitlema hakanud Henri.

Ain-Joonase sõnul on väitlemine õpetanud igasugust infot leidma, kõnesid struktureerima ja teiste argumentidest tuuma leidma. Veel leiab ta, et väitlemine rikastab ka eraelu.

“Väitlejatega on tore rääkida, sest nad oskavad kuulata. Kui sa oled juba piisavalt kaua väidelnud, oled üks ühele suhtlemises meeldivam, oskad reageerida ja kasvõi miimikaga kaasa elada, vestluses huvitav olla. Lihtsalt see teadmistepagas, suhtlemisoskus, see töötab suhtlemises hästi. See on ka üks põhjus, miks väitlust propageerida: väitlejad on toredad inimesed,” sõnab Ain-Joonas.

Edasi loe tänasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 359 korda, sh täna 1)