Ülo Tohvi kuldsed ja magusad suitsukalad (1)

Ülo Tohvi kuldsed ja magusad suitsukalad

VALMIS NAD ONGI: Ülo Tohv värskeltvalminud kuldsete suitsuahvenatega. Foto: Alar Truu

Ülo Tohv on Ülgape talu peremees Karalas, kes on aastakümneid kala suitsutamisega tegelenud. Tema lemmiktegevus on küll kalapüüdmine, aga püütud kalaga peab ju midagi ka peale hakkama. Kogenud kalasuitsutajana jagab Ülo näpunäiteid kullakarva suitsukalade valmistamiseks.

Kui kala on püütud, tuleb see esmalt puhastada ja pesta ning kaheks tunniks soola panna. Soola paneb igaüks oma maitse järgi. Ülo lisab enamasti peotäie soola ühe varda (umbes 12 kala) kohta. Ahvena puhul tuleb soola kindlasti panna ka kalale kõhtu, sest läbi soomuse sool ei lähe. Nõu sisse tuleb ahvenad asetada kõhud ülespoole, et ka seljaosa soolaseks läheks.

Kui õige aeg käes, loputab Ülo kalad üle ja viskab vardasse ning laseb neil nõrguda. “Kui kalad märjalt ahju panna, kukuvad nad alla ja lähevad puruks, siis on tükk tegu nendega,” rääkis ta, “seepärast lasengi kaladel enne nende ahju panemist paar tundi õues tuule ja päikse käes taheneda.”

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 626 korda, sh täna 1)