Noorte suvepäevad kujunesid meeldejäävaks sündmuseks (1)

Noorte suvepäevad kujunesid meeldejäävaks sündmuseks

PARAAD: Enam kui 200 suvepäevalist marssimas lossi hoovi. Aasta on 1975. Foto: erakogu

Esimesed noorte suvepäevad, mis 1960. aastal Saaremaal aset leidsid, kasvasid aastatega saarlaste hulgas aina populaarsemaks ja osavõturohkemaks. Suvepäevi hakati peagi rahvakeeles võsaleeriks kutsuma, kuna kokkutulekud korraldati vabas looduses, tavaliselt mõnes rannas.

Praegune talunik Kalev Trei võttis osa 1961. aastal toimunud suvepäevadest. “Need olid teised suvepäevad. Laager sätiti üles Nasva küla taha jõe äärde. Telkidesse korjasime külje alla lepavõsa, et oleks natuke pehmem magada. Eks sellepärast hakatigi suvepäevi võsaleeriks kutsuma,” meenutas Kalev Trei.

Mõne aja pärast, 1968. aastal oli Pihtla valla noormees juba ise suvepäevade korraldajana ametis. Trei sõnul püüdsid nad tollal kõik täiuslikkuse poole. Päevade programm muudeti üha huvitavamaks ja paeluvamaks. “Ma ei ole protesteerijaid kuulnud. Kõigile meeldisid. Noored olid koos. Kõik ettevõtmised olid noortepärased. Tehti sporti, isetegevust, tantsiti, käidi ujumas, võeti päikest, huviga kuulati populaarsete kultuuritegelaste esinemisi, ühesõnaga, tunti ennast mõnusalt,” vaatas Kalev Trei ajas tagasi.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 196 korda, sh täna 1)