Repliik: Liiga sügavad kraavid? (7)

28. juuni Õhtulehes kirjutab Maarius Suviste loos “Sügavad ja eluohtlikud maanteekraavid hirmutavad liiklejaid” autoavariist, mis juhtus enne jaanipäeva Tartu vallas. Kõlama jäi asjaosaliste etteheide maanteeametile liiga sügavate, seega ohtlike kraavide rajamise pärast maanteede äärde.

Tsiteerin ajalehte: “On selline tunne, et kraavid on tehtud selleks, et oleks 100 protsenti kindel – inimene saab surma,” ütleb liiklusõnnetuse üle elanud autojuht. “Minu puhul oli 99 protsenti.”

Selline väide teeb ikka nõutuks küll. Oleme oma liikluskultuuriga jõudnud sinnamaale, et peaksime teede ehitamisel arvestama juba liiklushuligaanidega! Kiiruseületajad, ohtlikud möödasõitjad, roolijoodikud, juhtimisõiguseta alaealised, ülbed roolikeerajad – need tegelased on meie liikluskultuuri üldpildi kujundajad. Ja see on kõike muud kui rahuldav! Kas juba harjume nendega?

Tsiteerin ajalehte: “Politsei teatel ei suutnud Mercedes-Benz CL 420 roolis olnud juhtimisõiguseta Vladimir (26) vastutuleva sõiduki tõttu õigel ajal lõpetada möödasõitu BMW 320D-st, mida juhtis Deniss (26). Tugeva kokkupõrke tagajärjel paiskusid mõlemad sõidukid kraavi.”

Nüüd aga arutatakse artiklis: kas kraavide rajamisel on euronõuded olemas või mitte? Miks tehakse liiga sügavaid kraave?

Inimesed, kes on korralikes mägedes sõitnud, teavad, millised “kraavikesed” neid ohustavad. Nad teavad, et liiklusmäärustikust kinnipidamine tagab neile turvalisuse. Mägedes valitseb liiklejate vahel solidaarsus. Seal teatakse, et sinu elu ei sõltu vaid sinust enesest. Viisakus, teineteise mõistmine, olukorra adekvaatne hindamine – need on märksõnad, mida iga liikleja teab ja tunnustab. On tragikoomiline rääkida meie ohtlikest kraavidest ja süüdistada selles maanteeametit. Seda olukorda võiks tõlgitseda järgmiselt: peame liiklushuligaanidele tagama sujuvama maandumise!
Võiks ju soovida, et ka Eestimaa oleks mägine, et siis ehk… Usun, et meie “põmmpäid” ei distsiplineeriks ka mäed, sest mäed ei aita seda lollust, mis nende kamikazede kupli all on, kuidagi kaotada. Rääkigem siiski mitte kraavidest, vaid puudulikust haridusest ja kasvatusest!

Väino Uibo

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 509 korda, sh täna 1)