Maagümnaasiumid sisseastujate rohkusega kiidelda ei saa (5)

Kui Kuressaare koolide kümnendates klassides kõigile soovijatele kohti ei jätkunud, siis Leisis ja Orissaares alustab gümnaasiumiõpinguid varasemast tunduvalt vähem noori.

Kuressaare gümnaasiumis alustab kolm 29 õpilasega kümnendat klassi.

“Varem, kui lapsi oli rohkem, olid meil lausa 36 õpilasega klassid,” tõdes KG õppealajuhataja Maidu Varik, lisades, et möödunud õppeaastat alustasid 28-sed klassid. “Aga õpetajad on rahul, kui klassid natuke väiksemad ongi,” lausus Varik.

Tema sõnul oli sisseastujate seas ka neid noori, kes esialgu jäid “varusse” – need, kelle õpitulemused olid vastuvõetute omadega võrreldes pisut kehvemad. Päris lukus nimekiri siiski veel ei ole, ütles Varik.

87 juba nimekirja kuuluvast õpilasest 44 on põhikooli lõpetanud KG-s. Ca 15 õpilast on Kuressaare vanalinna kooli vilistlased, ülejäänud aga lõpetanud põhikooli Tornimäel, Astes, Mustjalas, Kihelkonnal. “Õpilasi on ka Leisist ja Orissaarest,” ütles Varik. “Üks tubli viieline tüdruk tuleb meile koguni Tartumaalt Alatskivilt.”

Saaremaa ühisgümnaasiumi kümnendates klassides hakkab sügisest õppima 80 neidu-noormeest, neist 31 oma endised “üheksandikud”, 49 aga teistest koolidest tulnud noored. “Kolm klassikomplekti, igaühes õpilasi 25–30 vahel,” märkis õppealajuhataja Marek Schapel.

Leisi keskkool ootas gümnaasiumisse astujate dokumente 21. juunini. “Ega neid eriti esitatud pole,” tõdes õppeasutuse direktor Tõnu Erin, lisades samas, et soovijad on oodatud pabereid tooma veel 22. augustil. Seetõttu ei osanud Erin ka öelda, mitme õpilasega kümnes klass sügisel õppetööd alustab. Varem on juttu olnud neljast-viiest noorest.

Kuigi Orissaare gümnaasiumis lõpetas tänavu üheksanda klassi 26 õpilast, kuulub vastkomplekteeritud kümnenda klassi nimekirja 14 noort, kellest lõviosa on ka põhikooli lõpetanud OG-s.

“Huvi võinuks olla suurem, kuigi oli teada, et väga suur olla see ka ei saa,” kommenteeris OG direktor Peeter Hansberg. “Ometi oli see üheksanda klassi lõpetanutest viimase aja üks suuremaid lendusid.”

Hansbergi sõnul on kümnenda klassi õpilaste puhul 14 viimaste aastate madalaim arv – eelmisel aastal oli Orissaares “kümnendikke” 21. “Seda ei maksa loota, et neid tulevasi gümnasiste altpoolt põhikoolist juurde tuleb – nooremad klassid on juba väiksemad,” nentis Peeter Hansberg.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 678 korda, sh täna 1)