Teeme aeda püramiidpeenra

Teeme aeda püramiidpeenra

Foto: Peeter Kukk

Maailmas pole tegelikult midagi päris uut. Kõik on vaid millegi uuendus või siis tagasipöördumine unustatud vana juurde. Ammugi pole püramiid mingi uuema aja leiutis, seda ka aias mitte. Tore, et püramiidpeenra praktilistes ja miks mitte ka esteetilistes plussides hakkavad üha enam veenduma ka Saaremaa aiapidajad. Oma Kodu käis uudistamas Kuressaare proua Viive peenraid.
Viive ütleb, et selliste peenarde tegemise idee tekkis tal juba aastaid tagasi ja väga praktilistel kaalutlustel. “Minu tütar elab mandril ning selles kohas on mullakiht väga õhuke. Algul katsetasimegi selliste peenardega just seal ja hiljem ka Kuressaares.”

Viive sõnul ongi selliste püramiidpeenarde peamine võlu ja suurim eelis praktilisus. Ja mis eriti oluline – ei pea nii hirmsasti peenra kohal kummardama ja koogutama, lisaks pole seda tüütut maakaevamist. Kastisüsteem on ehitatud otse maa peale, selle alt pole pinnast isegi mitte läbi kaevatud. Et umbrohi ei hakkaks läbi kasti kasvama, on selle alla pandud mitmekordne kiht (ajalehe)paberit. Paber lämmatab umbrohu ära ja see ei tüki kastidesse. Samuti ei hakka umbrohi muru seest peenrale tikkuma, seda takistab juba laudis.

“Meil on enamik püramiidpeenraid kahekordsed, need ei kuiva nii kergesti läbi. Loomulikult võib teha ka kõrgemaid. Nagu näete, on siin miinimumpinnale istutatud maksimaalne hulk maasikataimi,” näitab Viive ja lisab, et just maasikate kasvatamisest kõik alguse saigi.

Edasi loe juunikuu Oma Kodust.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 869 korda, sh täna 1)