Need tüütud putukad!

Need tüütud putukad

GOSpa rõdudel enam ämblike jaoks kohta ei ole. Foto: Tõnis Kipper

Suve rõõmsate hetkede kõrval tuleb meil paratamatult leppida ka mitmete ebameeldivustega. Näiteks putukad ja kahjurid. Need tüütused kõigis oma erinevates vormides on inimesele ikka peavalu valmistanud. Õnneks on ajad muutunud ja ei ole vaja loota üksnes legendaarse kärbsepaberi peale. Kuigi ka seda toodetakse ja müüakse praegugi. Kuidas siis käituda, kui putukad-kahjurid kipuvad majapidamises vägisi võimust võtma? Nõuandeid jagab Rentokil OÜ tegevjuht ja juhatuse liige Toomas Trei.
“Saarlased-muhulased on kõige rohkem hädas sipelgate, herilaste ja vaablastega. Vanades puumajades teevad aga palju pahandust puidukahjurid või siis üldtuntud nimega puukoid. Samas ei ole Saaremaal probleeme prussakatega, mille tõrje mujal Eestis, peamiselt Tallinnas, on üks meie põhitegevusi. Väga palju on siin ka lutikaid.” Trei hoiatab, et nende elukate vastu pole kaitstud meiegi siin mere taga. Oma reisikohvrites võivad külalised ka meile need ebameeldivad putukad koju kätte tuua.

Sipelgate puhul pole tegu mitte vaaraosipelgate, vaid just nende õueloomadega, kes aeg-ajalt tuppa kipuvad. “Inimene annab selleks ikka ise põhjust ka, sipelgas otsib kas magusat või siis valgurikast toitu,” ütleb Trei ja lisab, et kõik sõltub inimese tolerantsist. “Ega nad ju mingit kahju tee ja kui on tegu maamajaga, on looduse vastu võidelda üpris mõttetu. Samas päris köögilaua peale ei tahaks neid ju lasta. Isegi tänapäevast tehnoloogiat arvestades saame nende arvukust vaid piirata ja neid n-ö ohjes hoida, päris lahti ei ole neist võimalik saada. Kui on tegu väikese talumajaga, kus õuemuru sees on mõned sipelgapesad, siis ei ole mingit mõtet nendega võitlema hakata. Me saame neid takistada tuppa tikkumast. On olemas nii looduslikke vahendeid kui ka erinevaid peletavaid aineid, mille oskuslikul kasutamisel nad lihtsalt ei tule sinna, kuhu me ei taha, et nad tuleksid.”

Edasi loe juunikuu Oma Kodust.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 519 korda, sh täna 1)