Mööbel – kunsti ja kultuuri lahutamatu osa

Taastatud toolid koos kaasajal valmistatud  diivaniga.

Foto: Ene Sarap

Mööblikujundus on osa meie kultuuriloost, mis kaasaegse kultuuri kontekstis leiab üha enam väärtustamist.

20. sajandi mööblistiilide areng on olnud, vaatamata modernistlikule sirgjoonelisusele, mitmekülgne ja huvitav nii Euroopas kui ka Eestis. Rangele modernistlikule geomeetrilisusele tõid vaheldust mängud postmodernismi, popkunsti ja kohati isegi sürrealismi rõõmsavärviliste ja vallatute vormidega (S. Dali sohva “Mae Westi huuled”, A. Mendini “Kandissi sofa”, G. Pesce “Up” jne). Juba 20. sajandi alguses loodi vastukaaluks eelnenud sajandite ornamendirohketele stiilidele meie arusaamade järgi üsna tänapäevast sirgjoonelistest elementidest koosnevat istemööblit.

Kunstnikke innustas istemööblile huvitavaid disainlahendusi otsima seegi, et möödunud sajandil hakati disaini väärtustama eraldi kunstiliigina. Pärast II maailmasõda tõusis päevakorrale ka disainerite haridus, kuna uus ühiskondlik ja majanduslik situatsioon vajas spetsiifilist ettevalmistust. Esimestel sõjajärgsetel aastakümnetel olid disainierialaga külgnevatest teadustest kõige enam tähelepanu all ergonoomika, antropomeetria ja psühholoogia, mis aitasid kaasa inimkehale mugavama istemööbli valmistamisele. Selle aja pehme mööbli disainvormidele andsid erilisust ergonoomilisuse otsingute kaudu saavutatud lahendused (E. Saarineni tool “Ema üsk”, P. Deganello chaise lounge “Torso” jne).

Võrreldes Euroopa kunstnike pehme mööbli loomingut Eestis toodetuga, võib väita, et välismaal toodetu oli märksa huvitavam ja eriilmelisem. Kindlasti oli mitmekesisus seotud uute huvitavaid vorme kujundada võimaldavate ja mänguvõimalusi pakkuvate materjalide ilmumisega, aga ka sellega, et Euroopa riikides ei seatud loov-inimeste lennukate ideede elluviimisele piiranguid. Samas on käesolevas kirjutises vaadeldud peamiselt Euroopa tuntumate disainerite tipploomingut ja Eesti kontekstis põhiliselt tehastele kujundatud masstoodangu näiteid. Ilmselt olid Euroopa tavainimeste kodudes sarnaselt meie eelmise sajandi kodudega tavalised diivanid. Seda on näha ka Ida-Saksamaa mööblitoodangu näidistelt.

Ene Sarap
OÜ Mandragora juhatuse liige

 Edasi loe juunikuu Oma Kodust.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 401 korda, sh täna 1)