Briti eriteenistus jälitas välismaiseid poliitikuid

NÕUAB ÕIGLUST: 1983. aastal USA-s sündinud endine CIA ja NSA töötaja Edward Snowden on Ameerika võimude eest pagenud Hongkongi. Mehe oma sõnul võitleb ta selle eest, et USA valitsus ei rikuks eraelu puutumatust ja põhiõigusi. Viimasel ajal on ta avalikustanud mitu juhtumit USA võimude illegaalsest jälitustegevusest. Foto: Internet

2009. aastal Londonis G20 kohtumisel osalenud välismaa poliitikud ja riigiametnikud langesid Briti eriteenistuse jälitustegevuse ohvriks. Säärase skandaali tõi sel nädalal päevavalgele mõjukas Londoni ajaleht The Guardian, viidates dokumentidele, mis toimetus oli saanud endiselt CIA agendilt Edward Snowdenilt.

“Kõike seda tehti võõrustajariigi valitsuse, Briti valitsuse loal ja näpunäidete kohaselt. Näiteks keelitati mõnd kohtumisel osalenud ametnikku kasutama internetikohvikuid, mis olid avatud Briti eriteenistuse poolt, et oleks lihtsam lugeda nende ametnike e-kirju,” kirjutab The Guardian.

Kogu see häbiväärne lugu tuli avalikuks vahetult enne seda, kui Suurbritannias algas järjekordne diplomaatiline suursündmus – G8 tippkohtumine. “Kõigi kaheksa riigi esindajad olid ka 2009. aasta tippkohtumisel, kus nad langesid spionaaži ohvriks,” toonitab ajaleht.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 107 korda, sh täna 1)