Tunnustus merehädaliste aitajatele

Eile pärastlõunal andis Lääne prefektuuri piirivalvebüroo juht Margus Toomsalu Kuivastu sadama kaptenile Valdur Hängile (fotol paremal) ja sadama energeetikule Mart Veltmanderile üle tänumeened esmaspäeval Virtsu ja Kuivastu vahelisel merealal juhtunud mereõnnetusele reageerimise eest. Piirivalvejuht rõhutas, et tegemist ei olnud ju väljaõppinud vabatahtlike merepäästjatega, vaid sadamatöötajatega, kes tõttasid hädalistele appi kodanikualgatuse korras.

Valdur Hängi kirjelduse järgi oli paat ehitajatega sadamast umbes 2,42 kilomeetri kaugusel, kui selle juures märgati veidrat liikumist. Häng võttis ühendust parvlaeva Saaremaa kapteniga, kes tuvastas, et inimesed on tõepoolest vees. “Meil oli kapteniga kokkulepe, et vajadusel lasevad nad kiirkaatri alla ja lähevad appi,” ütles Häng. Kuid vahepeal oli Mart Veltmander juba isikliku kaatriga merele läinud ja tõi viis kannatanut kaldale.
Kuigi alguses võeti sleppi ka ümberläinud paat, jäeti see varsti maha, sest alajahtunud merehädalised tuli kiiresti kaldale toimetada. Hiljem toodi kaldale ka paat.

Veltmander ise, kes on sündinud ja kasvanud Viirelaiul, kus ta ema oli majakavaht, ütles, et tema kohale jõudes olid kõik viis meest juba kummulioleva paadi peale roninud.

Margus Toomsalu rõhutas ka, et meeste pääsemisel etendas olulist osa see, et kõik mehed kandsid päästevesti. Mundrikandja lisas, et Pärnu sadamasse, millega ta rohkem kokku puutub, tulevad alused Soomest ja Rootsist ja alati on kõigil meresõitjail päästevest seljas. “Ainult meie inimesed ei taha sageli vesti kanda,” nentis Toomsalu.

Sander Ilvest

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 486 korda, sh täna 1)