Kaali kauplus suleb uksed (8)

VIIMASED PÄEVAD TÖÖL: Müüja Keidi Amberg plaanib suve veeta lapsega kodus olles ja siis uue töökoha järgele vaadata. Ambergi sõnul pakuti talle tööd ka paarkümmend meetrit eemal asuvas Kaali külastuskeskuse kaupluses, kuid sellest ta loobus. Foto: Sander Ilvest

25. juunist suletakse Saaremaa tarbijate ühistu toidukauplus Kaalis. Maja ostis ära ettevõtja Alver Sagur, kellele kuulub ka Kaali teine, külastuskeskuses asuv pood. 

Ehkki paljudele kohalikele ei ole see meeltmööda, et tulevikus on neil vaid üks pood, kinnitas Alver Sagur, et tema tegutseb Kaali jätkusuutlikkuse nimel.

“Eesmärk on ikka elu maal parendada,” ütles Sagur, lisades, et tema eesmärk on tegutseda Kaali rahva ja saare külaliste hüvanguks.

“Eks inimesed ise ütlevad, mida nad tahavad, ja sellest tuleb lähtuda,” selgitas Sagur, viidates samas Angla tuulikumäe pärandkultuurikeskusele, et ega see olnud ainult tema mõte, vaid see, mida Saaremaale just vaja oli ja millest inimesed puudust tundsid.

Seda, mis plaanid Saguril poehoonega on, ta veel ei avalikustanud. “Enne tahaks muneda, siis alles kaagutada,” sõnas ta.

Külastuskeskuses asuvas poes on müügil sama kaup, mida ka STÜ poes müüdi. “Me oleme rahva teenrid. Seda, mida teine pood müüs, tuleb ka meil oma poodi tuua, sest inimesed on harjunud seda ostma,” ütles Sagur, nentides samas, et tarbija jaoks on kaks poodi muidugi alati parem.

Sagur tähendas, et tarbijate ühistu on tugev ettevõte ning tema arvates peab STÜ paljusid maapoode just missioonitundest, kuid samas ei saa ükski osaühing töötada kogu aeg kahjumiga.

STÜ juhatuse esimees Peeter Kilumets ütles, et kui 20 meetri peal on kaks kauplust ja 64 või 68 inimest, pole kahel poel mõtet.

“Vähemalt üks saab seal korralikult edasi areneda,” märkis ta, lisades ka, et STÜ-l ei ole mõtet seal kulutusi teha (maja remontida – toim). Kaali kauplusehoone on ehitatud aastal 1924.

Pihtla vallavanem Jüri Saar ütles, et kui eraettevõtjad omavahel müügitehingud teevad, ei ole omavalitsusel midagi öelda.

“Kui püüda halvas asjas head näha, siis on hea see, et üks pood alles jääb,” tõdes vallajuht, lisades, et on ka selliseid kohti, kus ei ole ühtegi poodi. “Loomulikult on kaks alati parem, aga kedagi ju ei saa sundida poodi pidama,” tähendas ta.

Seni Kaali poes pakutud postkontoriteenuse otsustas Eesti Post üle kolida Sandlasse. Saar märkis, et kui valla seisukohalt võtta, on Sandla veel suurem ääremaa kui Kaali. “Hea oleks, kui postiteenus mõlemas oleks, aga jällegi tuleb olla õnnelik, et seegi Sandlas olemas on,” leidis Jüri Saar taas positiivse külje.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 2 017 korda, sh täna 1)