Maasikaid on, ostjaid mitte (19)

MAGUS SUUTÄIS: Helve Turja Sireli talust ulatab magusaid maasikaid Ander Õunapuule, juba maiustab Iris Pihlas. Foto: Sander Ilvest

Eile hommikul käis Saarte Hääl turul, et saada ülevaade aiasaadustest, mida turult leida võib. Tulemused olid üle ootuste head, ainult ostjaid nappis.

“Üldse ei osteta, rahvast ei ole,” ütles Agnes Peucker, kes kasvatab maasikaid ja õunu oma aias. Suuremate maasikate kilo maksab tal 6 eurot ja väiksemad 5 eurot. Lisaks müüb ta kuivatatud õunu, mille kilohind on 10 eurot.

“Praegu ostetakse neid vähem, aga talvel rohkem,” nentis ta.

Esimest päeva sel aastal maasikaid müüv Kristel Paomees Turja küla Mäe talust oli müügiga rahul. Sorteerimata maasikate kilohind on 5 eurot. “Hommikul oli kurki ka, aga need said juba otsa,” lisas Paomees, kelle väikesed põllukurgid maksid 2 eurot kilo.

“Alguses olin üksinda, siis läks muidugi hästi,” naeris Alvar Kesküla Simmu talust Tagaverelt, kellel läks eile kolmas päev. Nüüd on müüjaid rohkem ja müük enam nii hästi ei edene.

“Rohkem maasikaid on kaasas, tahaks, et saaks kiiremini müüdud,” ütles Kesküla, kelle väikeste maasikate kilo maksab 4 eurot ja suurtel 5 eurot.

“Alati võiks paremini minna,” arvas Helve Turja Sireli talust, kes on maasikaid kasvatanud juba 13 aastat. Tema sõnul on müüjaid palju ja ostjaid vähe, mis on iga-aastane probleem.

“Marjasaak on kesisem kui eelmisel aastal,” ütles Turja, kelle sõnul oli vihma sel kevadel vähe. Seega on marjad väiksemad, aga see-eest magusad, sest päikest on palju olnud. Tema küsis maasikakilo eest 4 eurot ja marjad on sorteerimata.

“Kes kevadel hoolsalt kastis, sellel on suured maasikad,” sõnas Juhan Tahulast, kes oli turul teist päeva. Tema suured ja magusad maasikad maksavad 6 eurot kilo ja väiksemad on 5 eurot kilo. Juhani sõnul kurta ei saa, kuigi rahvast käib vähe. “Võiks rohkem käia,” nentis ta.

Lisaks mitmetele maasikamüüjatele oli turul kaks kalamüüjat. “Rahvas ütleb, et kala hind pidi kallis olema,” ütles FIE-st kalamüüja, kelle sõnul käib inimesi vähe ja otsitakse just seda kala, mida parajasti ei ole. Eile oli müügil räim kilohinnaga 1,50, lestakilo sai kätte 2 euroga, linaskikilo eest pidi välja käima 3 eurot.

“Ostjaid ikka käib,” sõnas teine kalamüüja OÜ-st Vika. Temal maksis räimekilo samuti 1,50, lestakilo 2 eurot, soolaheeringas 2,50, soolatud lõhe kõhuääred 3,50, kuumsuitsutatud tuulehaug 6 eurot, värske tuulehaug 3,50, linask 3 eurot ja forell 5,90.

Turul oli ka mitmeid müüjaid, kes ei arvestanud hinda mitte kilogrammi, vaid karbi järgi. Näiteks oli võimalik osta metsmaasikat, mille hinnad ulatusid olenevalt karbi või topsi suurusest 1,50 eurost 5 euroni. Müüdi ka rabarberit, kuivatatud õunu, kuivatatud seeni, mett ja porgandeid.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 2 420 korda, sh täna 1)