Valjala valla jaanituli kolib Saklasse (11)

Kui traditsiooniliselt on valla jaaniõhtut juba aastakümneid peetud Valjala maalinnal, siis sel aastal süüdatakse jaanilõke Saklas.

“Traditsiooni murdmine see küll on, aga samas ei tähenda see, et jaanituld maalinnal enam kunagi ei tehta,” ütles Valjala vallavanem Aare Martinson, lisades, et otsus korraldada jaanituli Saklas tuli kultuurijuht Anne Auväärti eestvedamisel ja kokkuleppel Sakla külaarengu seltsiga. Martinsoni kinnitusel haridus- ja kultuurikomisjon valla jaanitule Saklas korraldamise otsust ei langetanud.

Vallavanem märkis, et Saklas on õu korda tehtud ja vihma korral saab majas sees olla, samuti on olemas vool. “Mõnes mõttes see ju lihtsustab korralduslikku poolt,” sõnas Martinson. Ta lisas, et kokkulepe jaanituli Saklas korraldada oli Sak-la ja kultuurirahva vahel juba möödunud aastal. Vallajuht tähendas, et see, et jaaniõhtu tänavu Saklas toimub, ei tähenda veel seda, et see hakkabki nüüdsest seal olema, kõigepealt vaadatakse, kuidas rahvale uus jaanitulepaik meeldib.

Valjala alevikus elav Sille Lapp, kes otsustas jaaniõhtu siiski ka maalinnal korraldada, ütles, et tema mõte on hoida elus traditsiooni, kas või seda ainukest. “Tähtis ei saa ju olla mugavus (elekter seinast ja veega kemps), sellise elutempo juures peame mõtlema oma esiisadele-emadele ning hoidma igavikulisi väärtusi ja traditsioone,” rääkis Lapp, lisades, et Valjala maalinn kipub muidu unustusehõlma vajuma.

Pealegi ei ole kõikidel võimalustki Saklasse minna, jalgrattaga on natuke pikk tee ja kõigil ju autot peres pole. Sille Lapi sõnul on kõik need, kellel on soov hoida elus jaanituletraditsiooni Valjala maalinnal, oodatud maalinnale lustima 23. juunil kl 19.30. Pidu toimub iga ilmaga.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 208 korda, sh täna 1)