Juhtkiri: Raske valik? (1)

Jaaniõhtuni on küll veel natuke aega, aga juba praegu kaalutakse, kus on kõige õigem koht jaanitule tegemiseks. Valjala vallas otsustati seekord teha ametlik tuli hoopis Saklas, kuid see on pannud nördima traditsioonide pooldajad. Alati on ju jaanituld tehtud Valjala maalinnal ja kui nüüd uus paik valida, võib iidne maalinn unustusehõlma vajuda! Eks see mure ole ka õigustatud.

Ent kui Saklas süüdatakse tuli 22. juunil ja Valjala maalinnal siiski 23. juunil, on ometigi võimalus osa saada mõlemast. Näiteks Orissaares on juba mitu aastat olnud kaks tuld – üks lauluväljaku juures ja teine Illiku laiul ning mõlemad ühel õhtul! Ehkki seal on vahemaa muidugi nii väike, et tahtmise korral õnnestub külastada mõlemat paika.

Aga kes tahab aasta kõige lühemat ööd hoopis pereringis nautida, saab lõkke püsti panna ka oma koduõues. Mine tea, kauaks meile jaanitulede õnne üldse antakse, sest Euroopa Liidus kaalutakse ahiküte, seega puude põletamine sootuks keelustada. Tuleb välja, et meie esivanemate ainuke soojaallikas – puuküte – saastab õhku! Vaidlus, kus jaanituld teha, on selle kõrval väike mure.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 432 korda, sh täna 1)