Sõrve külastuskeskus valmistub avamiseks (1)

Suured, enam kui aasta väldanud ehitustööd Sõrve sääre tipus tuletornilinnakus on omadega peaaegu ühel pool.

Koerast on nii-öelda üle saadud ja jäänud on veel koera sabaots, tunnistas Kadi raadio “Keskpäevatunnis” MTÜ Sõrve Külastuskeskus juhatuse esimees Andro Roosileht.

Tema sõnul avaneb Sõrve tuletorni juures juba praegu väga rõõmustav pilt. “Hakkab korda saama vana tuletornilinnak, mille osa hoonete ehitamisest möödub tänavu suvel 150 aastat. Mõnes mõttes ongi see renoveerimine natuke nagu juubelihõnguline,” tõdes Roosileht. Külastuskeskuse juhataja sõnul loodavad nad tuletornilinnaku pidulikult avada kuu aja pärast.

Andro Roosilehe kinnitusel on tuletornilinnakus ära tehtud väga suur töö. “Hoone oli sõjaajal tugevasti kannatada saanud ja tühjaks põlenud. Kõik, mis oli seal tehtud pärast sõda, ei kõlvanud enam kasutada,” tunnistas ta.

Roosilehe sõnul oli rõõmustav, et hoone keskosas oli kivitrepikoda, kus oli säilinud tsaariaegne korralik malmtrepp. Seda saab nüüd uhkesti renoveeritult eksponeerida. “Usun, et inimesed, kel on vanu fotosid või kes on seda hoonet lihtsalt vanadelt fotodelt näinud, tunnevad rõõmu, sest paljud need detailid, mis olid vahepeal kaduma läinud, on nüüd püütud osaliselt taastada,” avaldas ta, lisades, et natuke on asja siiski ka loominguliselt suhtutud.

Andro Roosilehe kinnitusel ei keskendutud siiski vaid peahoonele. Kompleksi kuuluvad ka vana saunahoone, kelder ning uhke renoveeritud simmanihoone. “Seal, ma arvan, saab väga toredaid ja meeleolukaid üritusi korraldada,” sõnas ta. Külastuskeskuse juures vajab korrastamist veel haljastus. Ka sisustus tuleb paika sättida ja nõndasamuti ka ekspositsioon.

Põnevusi on tuletornilinnakul külastajaile pakkuda küll ja veel. “Esimene funktsioon on külastuskeskusel kindlasti külastajate uudishimu rahuldamine. Meil tuleb sinna kaks põhilist väljapanekut: üks on “Eestimaa tuletornid” ja teine ekspositsioon on pühendatud Sõrve ümbruses merel toimunud laevahukkudele, aga ka merepäästele,” rääkis Roosileht.

Lisaks saab näha Sõrve- ja Saaremaa loodusväärtusi, mida ei kohta mandril ega ka kaugemal. Tuletornilinnakus on ka nt jalgrattarent, paadilaenutus, võimalik on kasutada sauna. Meistrite kojas hakatakse tutvustama paadiehituse traditsioone ja pakutakse meisterdamislusti väiksematele külastajatele.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 788 korda, sh täna 1)