Abrukal võetakse ette kraavide puhastamine (1)

KA VOONAKESTE PÄRAST: Abruka kuivendusprojekt haarab nii metsa-, põllu- kui ka karjamaid. Mõne aasta pärast saavad saare lambad kuivendatud karjamaadel rahulikult rohtu näksida.
Foto: Egon Ligi

Sel nädalal tegid Abrukale tutvumisreisi maaparandusspetsialistid, saamaks ülevaadet, kuidas korraldada saju- ja pinnavee juhtimist merre. Kaarma valla arengu peaspetsialisti Aare Saare sõnul on liigvesi saareelanikele juba mõnda aega peavalu valmistanud.

Olukorraga tutvunud kogenud maaparandusspetsialisti Kuido Vaani sõnul takistab Abrukal maaparandustööde tegemist see, et suuri ekskavaatoreid ja maaparandusmasinaid saarele viia ei saa. “Õnneks ei ole töömaht seal nii suur. Olemasolevad kraavid tuleb puhastada ja mõnele poole truubid ehitada või vanad uute vastu vahetada. Kraavide võrgustik on lihtsalt amortiseerunud. Suurvesi teeb liiga metsale ja külale,” tõdes Vaan.

Aare Saare sõnul teeb vallavalitsus tellimuse AS-ile Maa ja Vesi. “Nemad teevad meile hinnapakkumise nii projekti kui ka tööde orienteeruva maksumuse kohta. Reaalselt võiks töö pihta hakata 2014. aastal,” märkis Saar.

Peatselt avab saare sadamamajas uksed kohvik. Selleks teeb ettevalmistusi MTÜ Abruka Rannaniit. 13.–14. juulil toimub II ülemaailmne abruklaste kokkutulek. Raamatukogu juhataja Helle Kesküla sõnul andis esimese taolise kokkutuleku õnnestumine saareelanikele indu teise suure ürituse korraldamiseks.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 270 korda, sh täna 1)