LAULUPIDU: Meie ühine pidu

ÜKS PIDU JA MITU TÄHTPÄEVA: juubelilaulupeoga tähistame 150 aasta möödumist esimesest laulupeost Saaremaal Massinõmmel, 25 aasta möödumist üleriigilisest meeskooride laulupäevast Kuressaares, 450 aasta möödumist Kuressaarele linnaõiguste andmisest.
Foto: Erakogu

Seekordne, 50. laulupidu “Saagu, saagu üks saar” kutsub kõiki saarlasi ja külalisi, lauljaid ja tantsijaid, pillimängijaid ja käsitöölisi koos pidu pidama.

Kontserte ja näitusi jagub nii Kuressaare lossihoovi, kesklinna kui ka Salmele. Koos laulma ja mängima tullakse Saare-, Muhu- ja Hiiumaalt, mandri- ja isegi Soomemaalt. Oodata on üle paari tuhande osaleja.

Peo peakorraldajad on Saaremaa rahvakultuuriselts, Saare maavalitsus, MTÜ Saaremaailm ja Eesti meestelaulu selts.

Tegelikult on tegijaid aga märksa enam. Pidu saab teoks paljude inimeste, asutuste, ettevõtete ühistööna. Tänu kõigile, kes õla alla panid ja meie ühist pidu toetavad!

Kui eelmine, 49. laulupidu “Hoiame kokku” oli viimane kroonipidu, siis 50. laulupidu on esimene europidu. Me kõik oleme sunnitud arvestama raha ja ajaga. Seda rõõmustavam on, et ikka leidub veel neid, kes on valmis midagi omalt poolt andma ja tasuta tegema.
Tänavune pidu on suurejoonelisem kui tavaliselt. Tähistatakse peoga ju mitut olulist tähtpäeva: 150 aasta möödumist esimesest laulupeost Saaremaal Massinõmmel, 25 aasta möödumist üleriigilisest meeskooride laulupäevast Kuressaares, 450 aasta möödumist Kuressaarele linnaõiguste andmisest.

7. mai õhtul süttib Salmel Massinõmmel, meie laulupidude sünnipaigas, taas laulupeotuli, et 8. juunil lüüa loitma Kuressaare lossihoovi tuletornis. Tuli oma sümboolse tähendusega liidab ja ühendab, annab jõudu ja hingesooja. Tänavused laulupeotule kandjad ja süütajad on meie tuntud dirigendid, kahe eelmise laulupeo üldjuhid Anne Kann ja Veikko Lehto.

Laulupeo esimene kontsert, tule teretuskontsert toimub juba 7. juuni õhtul Salme laululaval.

8. juuni algab peolistele proovidega ning juba pärastlõunal on kesklinnas rahvamuusikakontsert. Sellele järgneb traditsiooniline rongkäik ja kell 18 algab suur laulupeokontsert “Saagu, saagu üks saar”.

Ja et pidu ikka korralikult lõpetatud saaks, on kõigil pidulistel, nii osalejatel kui ka vaatajatel võimalus pärast laulupeo kontserti kesklinnas tantsu lüüa.

Üle mitme aasta toimub taas maakondlik käsitöönäitus. Lisaks saab vaadata ja uudistada Saaremaal valmistatud rahvapille. Avatud on kohvikud, erimenüüdega üllatavad Veski trahter ja Arensburgi restoranid.

See ei ole minu või tema või nende pidu. See on meie ühine pidu. Soovin, et sellest jaguks rõõmu meile kõigile. Ilusat laulupidu!

Valve Heiberg
laulupeo üldkoordinaator

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 610 korda, sh täna 1)