Abro alustas eile reisidega (FOTOD)

Abro alustas eile reisidega

ESIMENE REIS ON TEHTUD: Eakal Abruka elanikul Vilma Vaiklal aitavad laevast kaile astuda suveabruklane Õnne Toots, mehaanik Riho Leppik ja kipper Kaupo Heinlaid. Foto: Sander Ilvest

Eile hommikul kella üheksa paiku sildus Roomassaare sadamas Kuressaare linnaorkestri puhkpillihelide saatel Abrukalt kell 8.30 mereteed alustanud parvlaev Abro.

Esmaspäevast viis päeva nädalas regulaarreise tegema hakkava moodsa aluse meeskonda ja abruklasi olid tervitama tulnud Kaarma valla ja Roomassaare sadama juhid, Abruka suvekodude omanikud ja ajakirjanikud.

Kaarma vallavanem Margus Mägi tundis heameelt selle üle, et väikesaare transpordimured on nüüdsest lahendatud. Kui meri jäätub, peab abruklane Kaupo Heinlaid ühendust mootorsaaniga ja varakevadest hilissügiseni uue mugava parvlaevaga. Vallajuht kinkis laevaperele tahvelarvuti. “Saatke sellega meile merelt infot, kuidas teil läheb,” toonitas Mägi.

Esimesena astus laevalt kaile kipper Kaupo Heinlaid, kellele järgnesid reisijad, teiste hulgas saare üks vanemaid elanikke, aastakümneid õpetajana töötanud 85-aastane Vilma Vaikla. Endine pedagoog oli uue laevaga väga rahul, öeldes, et niisugusest uhkest meresõidukist ei osanud ta unistadagi.

Saarevaht Rein Lemberil polnud lihtne orkestrihelide taustal intervjuud anda. “Tahame loota, et iga reisi ajal nii ei oleks. Kui me kogu aeg saaksime Roomassaares pillilugu kuulata, siis jääksid tööd Abrukal unarusse,” naljatas saarevaht.

Rein Lember rõhutas, et alates esmaspäevast peab laev saarega ühendust viiel päeval nädalas. Varem laupäeval laevaliiklust ei toimunud. Nüüd väljub laev laupäeva hommikul kell 8.30 Abruka sadamast ja stardib Roomassaarest Abrukale tagasi pool kümme. Teise reisi teeb Abro päeval, väljudes Abruka kai äärest kell 13.30 ja Roomassaarest Abrukale kell 14.30.

Abro peab ühendust teisipäeval, neljapäeval, reedel, laupäeval ja pühapäeval. Täpne graafik on Kaarma valla kodulehel.

Kas laevapere liikmed on oma tööks ka korralikult ette valmistatud, seda kontrollisid suveabruklased Indrek Aavik ja Neeme Järvpõld.

Kipper Kaupo Heinlaiul ja mehaanik Riho Leppikul tuli kümnete silmapaaride ees eksam sooritada, mis mehed natuke pabistamagi pani. Eksamineerijad nõudsid meremehevormis meestelt igasuguste viguritega toimetulekut. Abro mehed jänni ei jäänud.

Vaevatasuks kinkisid Indrek ja Neeme neile pudeli rummi, tärpentini, tõrva ja muid vajalikke atribuute. Ka püksirihma, mille abil hea kurssi määrata.

Abro liinile tulekuga sai külavanem ja saare ettevõtja Riho Leppik endale uue ameti. Nüüd töötab ta laeval mehaanikuna.

Kaupo Heinlaid võis eile kindlalt öelda, et laev saab iga päevaga üha rohkem omasemaks. “Tunnetus tuleb sisse,” jäi kipper endast rääkides siiski tagasihoidlikuks.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 214 korda, sh täna 1)