Kolm viisi vee peal liikumiseks

Kolm viisi vee peal liikumiseks

PUHKUS: Margus Hieti arvates pakub tuule jõul liikumine tõelise puhkuse. Foto: Sander Ilvest

Tuule jõul

Margus Hiet
Saaremaa Merispordi Seltsi kommodoor

Mina pooldan jahiga sõitmist, sest see on tõeline puhkus – sead purjed õigeks ja lased tuulel end kanda. Ei mingit taustamüra ega rappumist, lihtsalt õõtsud lainete taktis ja liigud edasi.

Kel on autopiloot, see võib end täiesti vabalt tunda, seda eriti pikematel otstel, kus pole vaja sageli manööverdada. Tegelikult saabki jahiga ka üks mees täiesti hästi hakkama, vaid sildumine on meeskonnaga lihtsam ja mugavam. On ju küllalt neid, kes on ihuüksi ümber maailma purjetanud. Samas saab jahi pardale alati hulga kaaslasi võtta ja koos kuhugi purjetada.

Suures plaanis jagunevad jahid kiiljahtideks, mis on tänu suurele kiilule ja madalamal asuvale raskuskeskmele stabiilsemad, ja svertjahtideks, millel on kiilu asemel sissetõmmatav svert. See võimaldab liikuda märgatavalt madalamas vees ja laiendab seega sihtpunktide valikut. Üldiselt on kiiljahid suuremad ja mõeldud pikemate sõitude tegemiseks, väiksemad svertjahid sobivad rohkem rannalähedasteks väikesteks lõbusõitudeks. Veel on olemas kompromissjahid, millel on väike kiil ja sellest välja käiv svert, ning sellel alusel on mõlema eelpool mainitud jahi omadused. Olemas on ka mitme kerega jahid, näiteks kahe kerega katamaraanid, kuid need pole Eestis eriti levinud.

Edasi loe tänasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 409 korda, sh täna 1)