Pärimuskultuuripäevad liitsid saarte noori

Pärimuskultuuripäevad liitsid saarte noori

MUHU TANTSUTUBA: Lusti ja rõõmu pakkusid õpitoad kõigile osalejatele. Foto: Anne Keerd

Muhu põhikoolis nädalavahetusel toimunud laste pärimuskultuuripäevade lipp anti edasi Saaremaale. See, kas järgmine üritus korraldatakse kevadel või sügisel, on veel kaalumisel.

Peakorraldaja Anne Keerd ütles, et sellist suurt üritust korraldades ei tee ilma meeskonnata mitte midagi. “Minul oli väga hea meeskond,” märkis peakorraldaja, kelle sõnul olid tema meeskonna “ajud” Ülle Tuust ja Tiina Jõgi.

Samuti olid tema suured abilised naisrühm Tokkroes ja nii suur kui ka väike Ätses, kes aitasid pärimuskultuuripäevi Muhus organiseerida ja läbi viia.

Keerd lisas, et kõige olulisem on see, et meie oma esivanemate loodud pärand säiliks ja sellest teatakse.

“Me tahame ka seda, et see üritus ei jääks kusagile toppama, vaid jõuaks ringiga Kihnu tagasi,” ütles Anne Keerd, kelle sõnul on sellist üritust kindlasti vaja, kuna see liidab saareinimesi kokku.

Reedel pärast pidulikku avamistseremooniat tutvustasid rühmad Muhust, Pranglilt, Virtsust, Mustjalast ja Leisist iseennast ning löödi ühiselt tantsu.

Laupäeva hommikul toimusid Muhu käsitööseltsi eestvedamisel õpitoad. Üks edukamaid oli näiteks Muhu tikandi õpituba, kus üks Leisi kooli poiss tikkis tüdrukutest isegi paremini.

Muhu tantsutuba viis läbi Anne Keerd ise ja laulutuba Leena Peegel. Õhtust kontserti aitasid läbi viia Anne Auväärt ja Meelis Mereäär, kes olid infot otsinud iga saare ja rühma ning selle kohta, kuidas kõik saared on Muhuga seotud.

Laupäeval jõudsid kohale ka külalised, 41 läti noort Talsi rajoonist, Orissaare Viirelinnu sõprusrühm. Eelmisel aastal käis Viirelind Pastendel külas ja nüüd tuli lätlaste rühm vastukülaskäigule. Lätlased said seekord palju huvitavaid elamusi, osaledes nii Veere külaplatsil “Laulud looduses” kontserdil kui ka koos Viirelinnuga ühisel kontserdil Orissaares.

Orissaare kultuurimaja juhataja Anu Viljaste märkis, et selline koostöö kultuurivallas on huvitav ja kasulik kogemus kõigile, eriti lastele.

Publikust tulvil saalile oli laupäevane õhtu tõsiselt vahva elamus, kus oli nii nalja ja naeru kui ka südamlikke pisaraid. Pühapäeval toimusid Muhu ekskursioonid, iga nelja gruppi saatis “ema” Tokkroesist.

Kogu ürituse võttis filmilindile staažikas operaator Ilmar Põldemaa. Laste pärimuskultuuripäevad toimusid teist korda. Esmakordselt said need teoks Kihnus.

 

Muljeid toimunust

Saare maakonna rahvakultuuri spetsialist Krista Lember:

Avaüritus, kus ma viibisin, oli muhulikult muhe ja kodune. Kui saarte pärimusepäevad toimuvad sel aastal Aegnal ja juba 9. korda, siis on hea meel, et nüüd toimub ka lastele ja noortele mõeldud üritus. See on nagu väike sõsar ja näitab, et elu saartel on jätkusuutlik ja on neid, kes käivad esivanemate jälgedes.

Igati vahvad olid eri saarte ja poolsaarte (Virtsu) rühmade oma saare, endi ja kodupaiga tutvustused. Meeldiva üllatuse pakkus Prangli rahvas, kes tutvustas verivärsket plaati, millel Prangli lood ja laulud. Kooskäimine, laulmine, tantsimine annab õlatunde, teadmise, et ükski saar vetesüles pole üksi.

Leisi keskkooli õpetaja ja ringijuht Tiina Oks:

Tagasiteel Muhust Leisi küsisime õpilastelt, et kuidas ja mis meeldis. Loomulikult oli esimene vastus kohe, et hobustega sõit Tihuse talus oli kõige põnevam, aga siis hakkas järjest lisanduma, et koos tegutseda oli ka tore: vahvad jõukohased näputöötoad, seltskonnatantsud, simman, head toidud, hommikune võimlemine, kiiged kooli õuel, sai tutvuda teiste saarte lastega ja koos lätlastega meie tantse õppida. Kõigile meeldis väga, mis sest, et ringreisilt tulime tagasi läbimärgadena – ikka oli põnev. Suur tänu kogu meeskonnale! Kõik oli läbimõeldult korraldatud ning suur koolipere ja rahvariides tantsijad olid igal hetkel abiks.

Ainult erinevatelt saartelt võiks enam osalejaid olla, puudu olid näiteks hiidlased, vormsilased, ruhnlased, aga neil oli kõigil kindlasti midagi tähtsat oma saarel käsil.
Folkloorilaager annab kõigile julgust ja uhkustunnet, et me igaüks ajame oma juurte rada, meil on oma keelemurre, kombed, laulud, pillilood, aga ometi oleme üks suur ja südamlik pere. Oleme rõõmsad ja tänulikud, et saime kuuluda selle pärimuslaagri ringi.

Mustjala põhikooli huvijuht ja folkloorirühma Sõluk juhendaja Helje Raaper:

Muhu päevad olid väga toredad. Mul on väga hea meel, et Kihnu kool hakkas korraldama eesti laste pärimuspäevi. Kõik need ekskursioonid olid väga kihvtid, Muhu kool oli teinud väga vinge töö.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 274 korda, sh täna 1)