Ja roosiaed ilmlõpmata…

Nii kuulutas Enn Vetemaa näidendi “Roosiaed” üks tegelane. Samamoodi võivad hõisata lugematud saarlased, kellele roosikasvatamise pisik on pöördumatult naha vahele pugenud. Seda paljuski tänu Roosoja talule Harjumaalt, kus paljundatakse ja kasvatatakse suures valikus roosiistikuid ning on keskendutud eelkõige Eesti tingimustesse sobivatele avamaa roosisortidele.

See läbi aegade lillede lilleks kuulutatud taim võlub nii oma värvi kui ka vormiga. Roosoja roose kasvab paljudes Muhu ja Saaremaa koduaedades. Ja seda iga kevadega järjest enam ja enam.

Christi Unt Roosoja talust ütleb, et saarlased armastavad roose. “Inimesed teavad päris täpselt, milliseid istikuid nad tahavad, ostma tullakse lausa oma nimekirjadega.” Unt on täheldanud huvitavat seaduspära: linna pool eelistatakse rohkem lõikeroose, muhulased ostavad pigem kobarõielisi roose. “Viimaste aastate trendiks on kujunenud pargiroosid. Inimestel on kiire ja seepärast eelistataksegi n-ö laisa inimese sorte, millele kulub võimalikult vähe aega ja hoolt.” Kuressaares on Undile silma hakanud mitmeid haljasalasid (näiteks Ekesparre Residentsi vastas – T. K.), kus on kasutatud just pargiroosi “Robusta”. See on jõuline, hea talvekindlusega pargi- ja hekiroos. Õitseb jaanipäevast sügiseni välja. Eelistab nõrgalt happelist ja vett läbilaskvat toitaineterikast aiamulda.

“Saarlased on õnnelikumas olukorras kui mandriinimesed,” kinnitab Unt. “Teie saate kasvatada tunduvalt soojema tsooni roose kui meie seal suurel maal. Sellest on tingitud ka lõikerooside suur populaarsus saarlaste hulgas. Mandril peetakse nende sorte külmaõrnadeks.” Kuigi on olnud aastaid, mil külm talv on teinud liiga isegi Saaremaa roosidele (viimati olid roosidele väga ebasoodsad talved 2006, 2007). Erinevalt viljapuudest mõjub rooside talvitumisele hästi kuivem sügis. “See paneb roosi talveks ettevalmistuma. Liiga märja suve ja sügise puhul võib juhtuda, et taime koed ei jõua enne talve piisavalt puituda. Vett täis n-ö valmimata oksad ei ela talve üle.”

Edasi loe maikuu Oma Kodust

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 123 korda, sh täna 1)