Saaremaa mõisatuulikud ja vesiveskid

Saaremaa mõisatuulikud ja vesiveskidHarilikult peame pukktuulikuid Saaremaa külade ja talude miljöö lahutamatuks osaks, kuid lisaks talutuulikutele on samasugused tuulikud ja vesiveskid eksisteerinud ka Saaremaa mõisates.

Mõisatuulikud on meie maastikupildist kadunud juba saja aasta eest. Nende ajastu hakkas lõppema 19. sajandi IV veerandil ja katkes täielikult Eesti Vabariigi loomisel, kui mõisad riigistati.

Mõisatuulikute uurimisel ei ole võimalik küsitleda mõisnikke ega kuulata vanade inimeste memuaare, mõisatuulikute kohta pole saada ka märkimisväärset fotomaterjali, sest need ei olnud piisavalt uhked, et neid mõisa peahoonete ja parkide kõrval oleks peetud vajalikuks jäädvustada. Selle ajastu tunnistajad on vaid neli tänaseni säilinud veskit, millest ainult kaks seisab oma algsel asukohal.

Mihkel Koppel

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 288 korda, sh täna 1)