ÕPILASTEADURID: hulkurkassid, emakala ja doonorluse populaarsus

ÕPILASTEADURID hulkurkassid, emakala ja doonorluse populaarsus

TUBLID ÕPILASED: Oma uurimistöid tutvustasid (fotol esimeses reas vasakult) Hedi Kereme (KG), Stella-Liisa Lõhmus (KG), Markus Oeselg (KG), Lisanna-Lee Leiman (SÜG), Elo Nõmm (SÜG), Diana Alt (SÜG), Karl Hendrik Tamkivi (SÜG); (teises reas vasakult) Pia-Lotta Toom (KG), Mihkel Raud (SÜG), Senta Sepp (SÜG), Kaili Põder (SÜG), Morten Mägi-Ravn (KG), Sissel-Maria Mägi (KG), Katariina Õunpuu (KG); (kolmandas reas vasakult) Hanna Tuus (SÜG), Gerda Nelis (SÜG) ja Karl Eik Rebane (SÜG). Foto: Maie Meius

Kolme Saaremaa kooli 19 õpilast tutvustasid oma loodus- ja keskkonnaalaseid uurimistöid tänavusel, juba 20. korda toimunud õpilasteadurite päeval “Loodus. Inimene. Keskkond.”

Kokku esitati 23 tööd Saaremaa ühisgümnaasiumist, Aste põhikoolist ja Kuressaare gümnaasiumist ja ehkki tegemist oli konkursiga, ei pandud eelmisel reedel toimunud esitlusel töid paremusjärjestusse, vaid iga autor sai auhinnaks loodusalase raamatu.

Konkursi algatajad on SÜG-i bioloogiaõpetaja Inge Vahter ja praegune Kuressaare abilinnapea Tiina Talvi. Projekti korraldab MTÜ Saaremaa Looduskeskus, Maie Meius veab projekti 1995. aastast.

Maie Meiuse sõnul väärivad kindlasti esiletõstmist Karl Eik Rebane, Hanna Tuus ja Gerda Nelis SÜG-ist ning Merilin Mänd ja Helena Ellermaa Aste põhikoolist, kes on konkursist osa võtnud viimased kolm aastat järjest.

Saarte Hääl annab ülevaate teemadest, mida kooliõpilased sel kevadel uurisid.

 

Hulkuvad kassid kui haiguste levitajad ja loomade murdjad

Kaili Põder, SÜG-i 8. klass, juhendajad õpetaja Inge Vahter ja õpilane Gerda Nelis SÜG-i 11. klassist.

Hüpoteesiks seati, et hulkuvaid kasse on Kuressaare igas piirkonnas, kuid nende eest on üsna hästi hoolitsetud.

Õpilaste andmetel võib hulkuvaid kasse kohata Kuressaares peaaegu kõikjal, eriti palju nimetati järgmisi kohti: Vallimaa tänav, Smuuli piirkond, palju on kasse nähtud ka poodide läheduses (Maxima, Rae pood), lasteasutuste juures (SÜG, KG, vanalinna kool, lasteaiad, muusikakool, spordihoone jm), Kuressaare lossipargis, kesklinnas, bussijaamas jne.

Hulkuvaid kasse on kohatud ka asulatest kaugemal, metsas, mere ääres.

Küsitletud õpilaste arvates oleks kõige parem rajada hulkuvate kasside jaoks turvakodu, seda eelistab 62% vastajatest. Samas õpilased teavad, et see oleks kõige kallim ettevõtmine ja mitte kõigile kassidele õnnelik lahendus. Kastreerimise-steriliseerimise poolt on 32%, vaid 8 õpilast arvab, et hulkuvad kassid tuleks hukata.

Edasi loe tänasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 324 korda, sh täna 1)