Mõntus lossiti hiigeltuulikut (FOTOD) (13)

Mõntus lossiti hiigeltuulikut

Foto: Tõnu Veldre

Eile oli Mõntu sadam saginat täis. Laeval Miramar olid sinna Saksamaalt saabunud vendade Sõnajalgade endi projekteeritud elektrituuliku detailid. Sadamas töid juhatanud Oleg Sõnajalg ütles, et tuulik on ainulaadse konstruktsiooniga ja nende poolt ka patenteeritud.

Ülesseadmise protsessis katsuvad nad jõudumööda ise kaasa lüüa, et näha, kuidas asi toimib.

Uus tuulik on tunduvalt suurem kui seni nende poolt Salmele püstitatud kuus tuulikut. Et laevatrümmis oli ruumi, tõid nad lisaks kohale ühe kasutatud tuuliku olemasolevatele varuosadeks.

Uue tuuliku torniosa tuleb 115 meetrit kõrge. Tiivaots käib aga ringi 180 meetri kõrguselt. Tiivikulabad pikkusega 57 meetrit olid vedukauto jaoks üsna piiri peal koorem. Kokku koosneb tuulik umbes 10 000 detailist.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 827 korda, sh täna 1)