Automaatika annab valehäireid

Saare maakonnas on päästjad selle aasta esimese kolme kuu jooksul pidanud 16 korral välja sõitma, kui häire on tulnud automaatse tulekahjuhäire edastamise süsteemi (ATES) kaudu.

Ühtekokku on sel perioodil välja sõidetud 73 korda. Seega on arvestatav osa väljasõitudest toimunud seetõttu, et süsteem on mingil põhjusel edastanud valehäire.

Automaatset tulekahjuhäire edastamise süsteemi kasutatakse suuremates ja rahvarohkemates hoonetes. Selle eesmärk on juba tulekahju alguses teavitada signaaliga hoones olevaid inimesi ja automaatselt ka häirekeskust.

Lääne päästekeskuse pressiesindaja Evelin Trink märkis, et üldjuhul pole süsteemis endas mingit viga. Pigem on tegu valesti paigaldatud või häälestatud süsteemidega. Samuti on häire üsna tihti põhjustatud inimtegevusest. “Saunast tulnud aurud, lõikuriga töötamisel tekkiv suits, tootmisprotsessi aur, duši all käimine, süsteemiviga, anduriviga jne. On olnud ka juhuseid, kus süsteemile tehakse hooldust ja unustatakse sellest teavitada,” rääkis Trink.

Loomulikult ei saa päästjad jätta häirele reageerimata ja seetõttu sõidetakse ka kohale.

“Päästjad saavad häirekeskusse jõudnud ATES-i info peale häirekeskuselt väljasõidukorralduse, mis pole meie jaoks arutamiseks, vaid täitmiseks,” selgitas Evelin Trink, öeldes, et kohale sõitmata ei ole ka võimalik tuvastada, mis anduri käivitas.

Ta lisas, et kindlasti ei tasu unustada neid väheseid olukordi, kus tänu ATES-ile on tulekahju õigeaegselt avastatud ja hoitud ära suuremad põlengud.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 407 korda, sh täna 1)