Saare ühendvald oleks Eestis suuruselt kuues (6)

Saare ühendvald oleks Eestis suuruselt kuues

TÕSINE TEEMA: Maavalitsuse seminaril osalesid teiste hulgas Lümanda vallavanem Jaanika Tiitson, Kuressaare volikogu esimees Erik Keerberg, stenografeeris Anneli Rasu ja ja seminari juhatas Piret Pihel. Seisab Sulev Valner. Foto: Sander Ilvest

Saare maavalitsuses toimunud seminaril arutasid vallavanemad ja volikogu esimehed võimaliku ühendvalla teemat, arvamusi oli seinast seina. Riigi esindajad peavad saar-lasi ühinemistemaatika üheks lipulaevaks.

Omavalitsusjuhid pole võimaliku ühinemise ja Eesti suuruselt kuuenda omavalitsuse moodustamise osas kaugeltki mitte üksmeelel. Osa soovib teema tädi Maali tarbeks enne referendumit pisemateks pulkadeks lahti võtta, osa usub aga, et kõigepealt tuleb teha põhimõtteline ja laiem otsus ning seejärel uus süsteem üles ehitada.

Tugev tõmbekeskus

Omavalitsusreformi projektijuht Sulev Valner märkis, et tema arvates tuleb reform ükskord nii või teisiti, ainult mida hiljem, seda radikaalsem. Valner ütles lühiusutluses, et seni püütakse omavalitsuste ühinemist võimalikult soodsaks muuta. Riigipoolne nn tõmbekeskuste ümber koondumise kava näeks ette liitumisi aastaks 2017. Saarlased loodavad asjaga ühele poole saada juba varem.

Reformi ideest ja võimalikest plaanidest ettekande teinud Valneri sõnul on Saaremaa tõmbekeskus ilmselgelt Kuressaare. Pihtla vallavanem Jüri Saar küsis vastu, et kas on ikka loogiline tugevdada selleks, et elu maal paremaks läheks, tõmbekeskusi. Valneri arvates lähevad inimesed minema ka siis, kui kohalik tõmbekeskus on nõrk, siis koondutakse tugevamatesse tõmbekeskustesse.

Seminari juhtinud ja ise oma ettekandes Saare maakonna olukorda erinevatest vaatenurkadest analüüsinud Piret Pihel täiendas hiljem seda mõtet, et pigem tulgu siis inimesed ikka Kuressaar-de, kui et nad mandrile lähevad.

Ühinemise osas juba varem skeptiline olnud Jüri Saar avaldas arvamust, et asju tuleb vaadata detailides. Mis saab koolist, mis transpordist, mida saab ühinemisest tädi Maali? Samas käis Piret Pihel välja just vastuargumendi, et ei saa laskuda pisidetailidesse, kuna neid on palju ja neisse sumbutakse lõpuks ära.

Samal seisukohal oli Saare maakonna arendusnõukoja koostatud ühendvalla ideed tutvustanud Lümanda vallavanem Jaanika Tiitson.

Tema sõnul ei ole detailne plaan mõistlik, kuna asjaolud muutuvad ajas kiiresti. Kuidas ühinemisprotsess ja üleminekuperiood hakkaksid välja nägema, on Tiitsoni sõnul vaja ühiselt kokku leppida.

Küsitlus tuleb

Praegu on arendusnõukoda võtnud eesmärgiks sügiseste valimiste ajal läbi viia ikkagi ka rahvaküsitluse võimaliku ühendvalla moodustamise kohta.

Piret Pihel ütles, et valimiste ajal tulevad inimesed kodust välja, muul ajal on igasugustest referendumitest osavõtt pigem leige. Märgiti ka, et kui koos valimistega küsitlust n-ö füüsiliselt teha ei saaks, võiks selle kindlasti korraldada kas või samal päeval, kuid kõrvalruumis.

Jüri Saar väitis aga, et tema arvates ei vasta selliste küsitluste korraldamine valimiste eel või valimiste ajal poliitilisele tavale.

Sulev Valner lisas lõpetuseks, et mittemidagitegemine on ka valik, kuigi mitte väga odav, aga mugavusvalik. “Ah, ehk läheb üle,” iseloomustas Valner seda valikut. Arutelud ühendvalla teemal jätkuvad lähema kuu jooksul.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 720 korda, sh täna 1)