Lõmalal avati elukunstnik Alar Mandre näitus (FOTOD) (2)

Alar Mandre näitus

NAGU NELJAS VEND: Näituse avamisel imetlesid Alar Mandre töid tema kursusekaaslase Taivo Linna lesk Tiina Linna, laulja Ivo Linna ja kiviraidur Temme Linna. Foto: Tõnu Veldre

Reedel avati Lõmala sadamahoones elukunstnik Alar Mandre maalinäitus. Avamisele olid kogunenud lähemad sõbrad ja sugulased ning mõni kohalik elanik.

Välja oli pandud tosin pilti, ent piltidest vahest huvitavamadki olid kohalolnute mälestused Mandrest. 26. jaanuaril 1946 Tallinnas Kalamajas sündinud endise pillimehe, sisekujundaja ja kunstniku viimased eluaastad möödusid Saaremaal Jõgela ja Karala külas. Lümanda inimestele on ta meelde jäänud rohkem nalja- ja napsumehena. Laulja Ivo Linna tõdes, et Alar oli nagu Linnade neljas vend. Nimelt arreteeriti Alari isa paar nädalat enne poja sündi ja Eestisse teda tagasi ei lastudki. Ta ema hukkus avariis, kui Alar oli 9-aastane. Poisi kasvatas üles heliloojast onu Felix.

1965. aastal alustas ta kunstiinstituudis arhitektuuriõpinguid, kuid kuna peale õppimise oli tal muud ja põnevamat teha, jäi kool pooleli. Näiteks oli Mandre toona populaarse noortebändi Peoleo trummimees. Ka õhtud Kuku klubis jätsid oma jälje. 1975. aastal jätkas ta õpinguid kunstiinstituudis, kuid nüüd juba sisekujunduse erialal. Suurlinna tuled talle siiski ei sobinud ja 1980. aastatel asus ta elama Saaremaale.

Näituse avamisel viibinud Alari kooliõpetajast õde Signe Rattiste rääkis, kuidas Alar oli teda töganud Hiiumaal elamise pärast. Vaid paar aastat hiljem kolis vend ise Saaremaale. Õe sõnul oli Alar väga hea poiss, kuid pehme loomuga.

Sõber Ivo Linna lisas, et tegemist oli kuldsete kätega mehega, kes “ilmus siis, kui ilmus”. Ühest küljest pedant, kes lõikas võileival oleval vorstiviilul üleulatuvad servad ära ning samas võis välja näha ja käituda nagu pätt. Näiteks pajatas ta loo sellest, kuidas nad Muhus koos sauna ehitasid. Kui Ivo oli Tallinnas, sõitnud Alar külamehe Žigulile jalgrattaga otsa.
Loomulikult pidi Muhusse naasnud Ivo katkise tuuleklaasi kinni maksma. Samal ajal oli Alar jõudnud kõigi naabritega kaarte mängida, viina juua ning teadis nimepidi kõiki küla koeri.

Temme Linna sõnul tõi Alari Saaremaale vend Taivo Linna. Kuigi Alar oli nn viimase minuti mees, olid tema maalid klassikalised ja graafilised lehed lausa Günther Reindorffi stiilis. Enamik mere- ja looduspilte valmisid tellimustöödena.
“Kui kingitust oli vaja, siis Alar tegi pildi ja raami ka ümber,” rääkis Temme Linna. Mõnikord oli veel hoiatanud, et keera pildil teine külg – määrid püksid ära, värv on alles kuivamata. Kui Alar luiskamisega vahele jäi, kiitnud ta: “Vaata, kui hea fantaasia mul on!”

Alar Mandre lahkus siit ilmast 30. mail 2010. aastal. Näitus Lõmalal jääb avatuks 5. augustini.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 527 korda, sh täna 1)