Look Kool 2013 sai ajalooks (FOTOD) (2)

Look Kool 2013 sai ajalooks

KÕIGE-KÕIGEM KOOLIMOOD: Grand prixi võitsid tänavu Victoria Käesel ja Meril Kallasmaa, kelle loomingu tõi lavale modellina Hanna Aksalu. Foto: Marta Vatsfeld

Möödunud laupäeval toimus Kuressaare kultuurikeskuses moeüritus Look Kool 2013, järjekorras juba üheteistkümnes.

Lavale tuli kolme vanuseastme (5.–6. kl, 7.–8. kl ja 9.–12. kl) 22 kollektsiooni. Teemad olid “Põhjamaa” ja “Fantaasia”, millest viimast on sel üritusel tihti ühe variandina kasutatud, andes noortele moeloojatele hea võimaluse oma ideede katsetamiseks. Fantaasial teatavasti piire ei ole, eriti moeloomes, aga ka Põhjamaa ei ole Eesti inimestele võõras.
Mõlemad teemad pakuvad palju võimalusi.

Noored moeloojad olid Kuressaare gümnaasiumist, Saaremaa ühisgümnaasiumist, Kihelkonna, Aste, Salme ja Lümanda põhikoolist ning erakunstikoolist Anne. Tore oli näha ka täitsa noori modelle, kes ei kartnud laval poseerides oma kaunist naeratust eksponeerida. Samuti harjutas sel aastal lavakõnnakut üks armas mopsipreili, kes küll kahjuks ühtegi eripreemiat ei saanud, ent kuna tegu oli ilmselgelt professionaaliga, siis soovitaks tal järgmisel aastal uuesti proovida.

Selleaastasel moeüritusel oli osavõtjaid vähem kui eelnevatel, kuid seetõttu saigi rohkem keskenduda kollektsioonide detailidele, kvaliteedile, lavalisele liikumisele, komplektide väljakandmisele ja kõige selle analüüsimisele. Eriti jäi silma sinine värv, mis tänavu oli läbiv toon mitmes kavas. Tore oli näha julgeid katsetusi triipude, ruutude ja käsitööelementidega.

Igal aastal on laval olnud ka mõni vaid kleitidest koosnev kollektsioon ja nii oli ka sel korral. Teatavasti pole moeüritustel nähtu enamasti tavaelus kantav, ent tänavu võis näha mitmeid komplekte, milles võiks julgelt tänavalegi ilmuda. Paaris kollektsioonis oli lisandina kasutatud ka käe- või randmekotti, mis muutis kollektsiooni tavaeluski kantavaks.

Kuna seni on Look Kooli ainus meessoost disainer olnud Taavi Turk, siis oli nüüd suur rõõm leida osalejate nimekirjast veel üks meessoost moelooja – Genert Allikmaa. Kui modellidena on poisid lavalaudadel üles astunud küll ja veel, siis moeloojatena saab neid Saaremaal üles lugeda ühe käe sõrmedel.

Kui mõnel aastal on konkursil närvid viimase hetkeni pingul olnud ja saalis valitsenud teadmatus, siis sel aastal ennustati grand prix’ pälvija ette pea kohe, kui kollektsiooni “Lord Ahern” modellid olid lavale astunud. Kollektsiooni autorid olid Victoria Käesel ja Meril Kallasmaa Saaremaa ühisgümnaasiumist. Kollektsioon ise oli julge, enesekindel ja läbimõeldud.
Huvitavale loomingule lisas särtsu lavaline liikumine, mis oli selgelt piiritletud ja mille modellid hästi välja mängisid.
Eriti meeldisid modellidele päka alla kinnitatud miniatuursed hobuserauad, mis olid hea tasakaal tavale, et moeüritusel kannavad modellid vaid kõrgeid kontsakingi.

9.–12. klassi õpilastest tuli I kohale Greta Virves Kuressaare gümnaasiumist kollektsiooniga “Silverin Plisseer”, 7.–8. klasside arvestuses saavutas I koha Genert Allikmaa (erakunstikool Anne) kollektsiooniga “A Recapitulando” ning 5.–6. klasside arvestuses Lisanna Lee Leiman ja Kadri Tamleht Saaremaa ühisgümnaasiumist kollektsiooniga “Quilling”.
Otsuse langetas žürii koosseisus: Heli Jalakas, Ea Velsvebel-Greenwood, Piret Puppart, Teele Koel, Kristin Liias, Piret Elli ja Taavi Turk.

TULEMUSED

Grand prix – kollektsioon “Lord Ahern” (Victoria Käesel, Meril Kallasmaa)

Vanem vanuseaste
I koht – kollektsioon “Silverin Plisseer” (Greta Virves); II koht – kollektsioon “Judas” (Laura Põld); III koht – kollektsioon “Koidu eel” (Diana Kasesalu, Kirsti Kask, Johanna Maripuu).

Keskmine vanuseaste
I koht – kollektsioon “A Recapitulando” (Genert Allikmaa); II koht – kollektsioon “Sinine” (Anna Karakjan); III koht – kollektsioon “Brownie” (Laura-Maria Jõgi).

Noorem vanuseaste
I koht – kollektsioon “Quilling” (Lisanna Lee Leiman, Kadri Tamleht); II koht – kollektsioon “Sallime!” (Gretten Vaga, Diana Ley, Annabel Sagor); III koht – kollektsioon “Ilmutused” (Lisette Nau, Katrin Kurvits).

Eripreemiad
Parim naismodell – Diana Ley; parim naismodell – Gerli Ots; moekollektsiooni väljapaneku preemia – “Quilling”; pret-a-porter’ eripreemia ehk lavalt tänavale – “Silverin Plisseer”; aksessuaari eripreemia – “Ilmutused”; meigikunsti eripreemia – “Triibud” (Annabel Hansalu, Gertrud Leiten, Gabriele Ader); soengu eripreemia – “A Recapitulando”; lavastuse eripreemia – “Lord Ahern”; käsitöö eripreemia – “Sinine”.

Hanna Martinson

blogbyhanna.blogspot.com

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 943 korda, sh täna 1)