Linlane: apteegi trepp on ohtlik (4)

Linlane apteegi trepp on ohtlik

Foto: Sander Ilvest

Muinsuskaitseameti sõnul saaks Kuressaare perearstikeskuse apteegi esise trepi vajadusel käsipuuga turvalisemaks muuta.

Oma murega toimetuse poole pöördunud linnakodaniku Maili Lonksu sõnul on perearstikeskuse apteeki viiva välisukse esine järsk trepp eriti ohtlik vanuritele, liikumisraskustega inimestele ja väikestele lastele.

“Mu kõrges vanuses tädi hoidis mul trepist alla tulles küll käe alt kinni, aga ikka kukkus käpukile, siiamaani on tal veel valus,” meenutas oma eakat sugulast hambaarsti külastamisel saatnud Lonks. “Kui ta oleks sealt üksinda tulnud, oleks ta oma kondid puruks kukkunud.”
Lonksu sõnul on ta varemgi kuulnud, et trepil, mille alumise kitsa astme moodustab majaesise kõnnitee äär, tuleb vahel kukkumisi ette, ning on kord näinud ka ise üht vanainimest kukkumas.

“Pole mingi ime, sest puudub ju käsipuu, millest haarata,” ütles Lonks. “Niipea kui õue avaneva ukse lahti teed ja ette ei vaata, oledki käpuli maas. Võid isegi auto ette kukkuda, sest otse ukse ees asuvas parklas sõidavad autod.”

Hoone omaniku Madis Tiigi sõnul kuuleb ta esimest korda, et maja külastajail on mainitud trepiga probleeme olnud. “Treppi on küll mitu korda remonditud ja lagunenud dolomiit on asendatud graniidiga, aga seda ohtlikkuse küsimust pole keegi tõstatanud,” lausus Tiik. “Kunagi oli mul plaanis teha majale uksed, mis ise lahti läheksid, aga ei lubatud. Kuna maja asub muinsuskaitsetsoonis, kus kehtivad piirangud, ongi sel praegu kitsad väljapoole avanevad puituksed.”

Küsimuse peale, kas trepiga seoses on kavas midagi ette võtta, vastas Tiik: “Eks nüüd peab vaatama, kas saab sinna käsipuu panna, ja mõtlema, kuidas asi kõige paremini lahendada.”

Muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektori Rita Peirumaa sõnul on perearstikeskuse hoone esine trepp praegusel kujul projekteeritud. Soovi saada trepile käsipuud pidas vaneminspektor mõistetavaks. “Seal käivad ju inimesed, kel on käimis- ja muud puuded ning kes seda tuge vajaksid,” tõdes Peirumaa. “Meil ei ole käsipuu vastu midagi, aga meie poole pole selles küsimuses seni pöördutud.”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 034 korda, sh täna 1)