Autojuhid leidsid politseimaja parkimisprobleemile lahenduse (23)

Autojuhid leidsid politseimaja parkimisprobleemile lahenduse

TAHAVAD KEELUMÄRKI: Transvaali 60 maja elanikele selline parkimine ei istu, sest kinni pargitakse nii nende auto kui ka jalgvärav. Lisaks rikuvad parkijad tänavaäärse muru. Foto: erakogu

Saarte Hääl on korduvalt kajastanud uue politsei- ja päästemaja juures parkimisega seotud probleeme. Eelmisel neljapäeval võtsid maja külastajad initsiatiivi enda kätte ja hakkasid Transvaali tänaval parkima nn kalasabastiilis.

Selline lahendus ei meeldinud aga Transvaali 60 maja elanikele, sest kinni pargitakse nii nende auto kui ka jalgvärav. Lisaks rikuvad parkijad tänavaäärse muru. Majaelanikud näevad lahendusena parkimist keelava liiklusmärgi paigaldamist tänavaristile.

Kuressaare linnaarhitekt Hannes Koppel kinnitas, et hoolimata tänava pealtnäha piisavast laiusest ei tule 45 kraadi all parkimise seadustamine kõne alla. Nimelt on tegemist tänavaga, mida mööda sõidavad rasked päästeautod operatiivväljakutsetele ja samal ajal kasutavad tänavat aktiivselt bussijaamast väljuvad liinibussid.

Ka hämmastas Koppelit Riigi Kinnisvara AS-i vastus, mis Kuressaare linnavalitsusele saadetud. Selles selgitatakse, et arvestades territooriumi erilisust ehk tegemist on olukorraga, kus operatiivautod kasutavad väljasõidul sisuliselt parkimiskohtadega külgnevat ala, on maja külastajate autode sissepääs territooriumile turvalisuse kaalutlustel praeguse seisuga piiratud.

Koppel küsib seepeale, et kas maja projekteerides ei olnud siis teada, et päästeauto peab olema ühe minuti jooksul valmis väljakutsele reageerima.

Riigi Kinnisvara saadetud kirja järgi nähakse lahendusena kolme parkimiskoha eraldamist parkimisalal, mis jääb lipumastide ja alajaama vahele. Ligipääs parklale peaks olema tagatud tööpäevadel kell 8–17.

Eile kella kolme ajal oli tõkkepuu all ja autoga politseimaja territooriumile ei pääsenud, kuigi tahtsin vaid ID-kaarti välja vahetama minna. Külastajatele eraldatud parkimiskohad olid hõivatud.

Kodakondsus- ja migratsioonibüroo Kuressaare teeninduse vanema Arda-Maiga Raissi kinnitusel saavad liikumisraskustega kliendid eelneval kokkuleppel siiski ukse ette sõita.

Ka linnaarhitekt Koppeli meelest on kolm parkimiskohta häbematult vähe, kuid linnavalitsus asutuse töökorraldusse sekkuda ei saa. Projekteerimistingimused näevad ette 39 parkimiskohta klientidele/töötajatele. “Järelikult on suhe 3/36 nende jaoks piisav,” nentis Hannes Koppel.

Tema sõnul võiks parkla rajada Pihtla tee 9 kinnistule, kus asuva majalobudiku on omanik otsustanud maha lõhkuda. Lisaks on linnavalitsus väljastanud projekteerimistingimused, milles nähakse ette hoone ülesehitamist samas mahus elu- ja ärihoonena nagu seni. Ilmselt algavad lammutustööd juba sel suvel, avaldas Koppel lootust.

Linnavalitsuse arvates võiks parklana kasutada ka mingit osa bussijaama ootealast, sest tänapäeva bussid on väiksemad, kui olid nõukogude ajal.

“Kuid see hakkaks jällegi, arvestades inimeste parkimisharjumusi, segama bussiliiklust,” oli Koppel samas skeptiline.

Politsei kõneisik Hedy Tammeleht teatas Transvaali 60 ees parkijatest tehtud pildi peale, et kindlasti on seal tegemist rikkumisega, kuid paraku pole rikkumise toimepanijate tuvastamine praegusel juhul võimalik. “Pole tuvastatav aeg ega ka isik, kes selle toime pani,” sõnas Tammeleht.

“Kutsume inimesi üles väärkäitumisest politseid kohe teavitama, sest nii saame õigeaegselt reageerida ja rikkuja korrale kutsuda,” lisas ta.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 818 korda, sh täna 1)