Tänavune talv oli mullusest turistiderohkem

Statistikaameti andmeil peatus lõppenud talvel – detsember 2012 kuni veebruari lõpp 2013 – Saare maakonnas ühtekokku 17 550 turisti. Läinud aasta talvekuudel oli turiste 16 222.

Kui vaadata kuid eraldi, siis 2011. a detsembris peatus maakonnas 5787 turisti, 2012 jaanuaris 5171 ja veebruaris 5264. Eelmise aasta detsembris oli maakonna majutusasutustes turiste 7403, tänavu jaanuaris 5228 ja veebruaris 4919. Seega on tänavune veebruar olnud turistide poolest, võrreldes mullusega, tublisti kasinam. Samas kui Eestis tervikuna oli kõnealune kuu 5 protsendi võrra turistiderohkem kui aasta varem.

Kuressaare turismiinfokeskuse juhataja Karmen Paju tõdes, et jaanuaris majutusettevõtetes ööbinud turistide arvus kajastuvad tavapäraselt ka aastavahetuse, sh talvepuhkuse veetjad, seega on mõningane langus veebruaris tegelikult mõistetav.

Turismipeaspetsialisti sõnul avaldab Saaremaale kindlasti mõju hooajalisus. Nimelt on Saare maakond üks suurema külastuste hooajalisusega piirkondi Eestis. “Paraku on hooajalisus üks peamine turisminõudluse arengut takistav tegur, mis mõjutab kõiki turismituru pakkuja erinevaid aspekte, sh turundust, tööjõuturgu, äritegevust ja investeeringuid ning nendega seotud tegevusi,” selgitas ta.

Samas on külastajate arvu kasv madalhooajal Paju sõnul hea näitaja. Peamised hooajavälised turismiteenuste valdkonnad, mille abil on Saaremaal võimalik hooajavälist turismi rakendada, on spordi-, spaa-, sündmuste ja loodusturism. Peamised sihtriigid, kes hooajavälisel ajal Saaremaa vastu huvi tunnevad, on suuremalt jaolt kohalik turg ja välisriikidest lähiturud – Soome, Rootsi, Läti, Leedu, Venemaa.

Talvepuhkuse veetmise võimalused Saaremaal olid tänavu mitmekesised.  “Talvises looduses sai  suusata, uisutada või imetleda ja pildista jää ning lume meistriteoseid, võtta osa talvistest kultuurisündmustest,” tõdes Karmen Paju. Sihtasutuse Saaremaa Turism ja Saaremaa muuseumi koostööna läinud aasta lõpus ja käesoleva alguses Kuressaare lossis korraldatud osalusteatri etendused “Jõulud lossis” tõid kohale oodatust rohkem huvilisi. Kuressaare lossipargis oli avatud Zurra Murra jääkohvik – valgustuse ja muusikaga liuväli. Pärimusmatkad korraldasid Vilsandi rahvuspargi radadel põnevaid loodusretki, Angla pärandkultuurikeskuse töötubades jagasid õpetusi meistrid. Spaad pakkusid lõõgastavaid protseduure ja õdusaid hetki jne.

Paju tõdes, et sündmuste turism on katalüsaator teistele arengutele, imago ehitaja, sihtkoha, piirkonna ja atraktsioonide animaator. “Usun, et 2013 tuleb edukas aasta turismivaldkonnas ning üheskoos tehtud pingutused kannavad vilja.”

Kui vaadelda veebruarikuud 2012. aastal ja 2013. aastal lähemalt, siis vähenemist tänavuse kahjuks on märgata kõigis reisi eesmärgi kategooriates. Puhkusereisil olijaid oli eelmise aasta veebruaris 3897, tänavu aga 3787. Tööreisil käis mullu samal ajal 1154 inimest, sel aastal aga vaid 966 inimest. Ka nn muu reisi kategooria all maakonda külastanud inimesi oli vähem. Kui mullu veebruaris oli ses kategoorias 213 turisti, siis tänavu vaid 166.

Algava turismihooaja osas on Karmen Paju optimistlik. Turismiinfokeskusel on seljataga tihe turundushooaeg, koostöös ettevõtjatega osaleti oluliste sihtturgude messidel ja panustati maakondlikusse turismiturundusse. “Praeguse pildi järgi võib küll öelda, et hooaeg käivitub ilusasti.”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 169 korda, sh täna 1)