Joomarahvas joomasaartel (5)

Saare maakonna elanike joomarahvaks nimetamine pole ehk sugugi vale, kui heita pilk Tervise Arengu Instituudi paikkonna tervisemõjurite uuringu tulemustele.

Arvud, mis meile mustvalgel vastu vaatavad, annavad vaevalt põhjust uhkustada. Selgub, et 2011. aastal oli meie maakond vähemalt kord nädalas napsitavate elanike osakaalu poolest Eestis lausa kolmandal kohal. Oma 37 protsendiga ei jää me kuldmedaliomanikust Pärnumaast ja hõbedasest Harjumaast just märkimisväärselt maha.

Joovastavat kraami tarbib meie kodusaar(t)el vähemalt kord nädalas üle poole meestest ja viiendik naistest. Kuus korra joob end purju viiendik elanikest, regulaarselt purjutajate osakaalu poolest oleme oma 13 protsendiga Eesti keskmiste hulgas. Vaid veerand vastanud inimestest polnud küsitlusele eelnenud 30 päeva jooksul alkoholi pruukinud.

Mida sellise statistika kohta arvata? Seda, et need arvud on jahmatavad, tõdes ka maavalitsuse terviseedendaja Imbi Jäe.

On kurdetud, et Saaremaa on koht, kuhu mandrilt ja piiri tagantki saabutakse “rihma lõdvaks laskma”. Ehk oleme ise selleks põhjust andnud.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 506 korda, sh täna 1)