Agricenter pakub ka sel kevadel eksootikat (1)

Saaremaa eksklusiivsema valikuga aianduspood Agricenter pakub andunud aiapidajatele ka sel kevadel võimalust katsetada uute ja huvitavate taimedega.

“Püüan igal aastal tellida selliseid asju, mida me ei ole varem müünud ja mis oleksid aiandusfanaatikutele huvitavad,” ütles Kuressaare Agricenteri agronoom-müüja Sirje Avingu.

“Ainult tilli ja peterselli müümisel pole ka mõtet, müüa saab ikka seda, mida teistel ei ole ja mida turul nõutakse,” lisas ta.

Paljasjuursetest püsililledest tõstis Avingu haruldasematest esile järgmisi lilli: Griffithi tulivõhk, valgerohelisekirju lehega mitmeõieline kuutõverohi (sort “Variegatum”), kollasevalgekirju lehega aed-leeklill ehk aedfloks (“Creme de la Menthe”). Saadaval on ka mets-salvei, virva-käoking, punaseõieline tradeskantsia “Karminglut” ja kilpleht.

Potililledest on huvitavamad tume maohabe (“Albovariegata”), tihe habemätas (“Ingwersen”), harilik alang ja suureõieline mõrsjalill (“Arizona Red Shades”). Samuti on saada kahte sorti jaapani ülast (“Prinz Heinrich” ja “Bressingham Glow”). Liiliasibulaid on koguni 168 sorti.

Huvitavatest maitsetaimedest pakub kauplus rippuvat rosmariini, harilikku sidrunheina, sidrunaloisiat, indiaani piparrohtu ja poogitud tomatit.

Uue maasikasordina jõuab mai keskel müügile frigomaasika sort “Figaro”, lisaks on pakkuda sellised maasikasordid nagu “Kent”, “Rumba”, “Sonata”, “Polka” ja “Elsanta”, neid kõiki on veel võimalik ka tellida.

Seemnekartulit tuleb tänavu letile kokku 18 erinevat sorti, kuid uut Eesti sorti “Teele” pole Avingu sõnul mõtet enne 2–3 aastat küsida. “Ka “Jõgeva kollast” pole anda, kuigi rahvas ostaks seda hirmsasti,” tõdes Avingu. “Aga mida pole, seda pole, hea kaup on ikka kohe otsas,” lisas ta. Eesti kartulisortidest on vabamüügis “Anti”, “Sarme”, “Juku” ja “Reet”.

Sel aastal kavatses Agricenter müüki tuua ka õli- ja kiudtaimena kasvatatava kanepisordi USO-31, mis paraku aga müügile ei jõudnud. Kuna pakendil oli viis viga, siis oleks selle müüki võtmine tekitanud paksu pahandust ja kaup oleks müügilt ära korjatud, ütles agronoom.

Sirje Avingu sõnul jäi neil kolmandik välismaa kaubast saamata põhjusel, et Euroopas oli ületellimine või siis jäi osa taimi tärkamata.
“Vahepeal läksid ka tarned tsüklist välja, kuna Euroopa suured teed olid suurte tuiskude tõttu ohtlikud ja ükski taimeauto siis välja ei tule.”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 824 korda, sh täna 1)