Abruka Malli puges vaatajaile hinge (FOTOD) (1)

Abruka Malli puges vaatajaile hinge

TULE ABRUKA SA: Pruut (Liina Luik), Abruka Malli (Helle Maidla), Miili (Urve Sepp), pilli mängib Aili Juhkam, pulmaline Endel (Hando Oll). Kollase rätiga on Abruka Liisu ehk Anne Kallus. Foto: Sander Ilvest

Vaikselt põksuv paadimootor ja loksuvad merelained. Laev nimega Abruka on reede õhtul Tornimäe rahvamaja saalis ootevalmis, et viia üks seltskond pulmalisi Roomassaarde.

Pulmaliste hulka on end sokutanud ka üks villakoti ja piimamannerguga mammi – Abruka Malli (Helle Maidla), kes plaanib linna minna villa müüma ja tütar Liivile külla. Selleks tuleb ette võtta mereretk, mis Malli maailmamõistmises võrdub teekonnaga üle ookeani.

Viimast kuud lapseootel pruut (Liina Luik) ja peigmees (Rait Goidin) lähevad Kuressaarde abielu registreerima. Kiire pööruga ja kõike korraldavat pruudi ema mängib Lea Peet, pruudi isa Aaser Nenn.

See on tõeliselt vahva lugu, mis etenduse mitmes pildis näitab elu selle sõna otseses mõttes. Peigmees unustab meremeestega kõrtsus viina visates paaripanemise kellaaja, kuni kuri ämm kohale tormab ja peiu registreerimisele tarib. Lustakad stseenid on Tšehhi botikute poejärjekord ja restoranistseen.

Mõte, mis etendusest kõlama jääb, on, et meretagune asi pole teps mitte kerge. Ega olegi ju.

Kahtlemata teeb järjekordsed väga head rollid Helje Basihhina, kehastudes kord suitsu pahvivaks vanameheks uulitsal, kord vene keelt kõnelevaks peeneks daameks villavastuvõtus.

Eriliselt jääb meelde Abruka Malli, keda Helle Maidla väga hästi ja meeldejäävalt mängib. Oma veidi kileda hääle, vahel ka natukse roppude ja otsekoheste, aga muhedate ütlemistega on ta just selline, nagu olema peab – lihtne maanaine. Kummikud jalas, pikk mantel seljas, suured prillid ninal ja roosa rätik peas.

Ei saa mainimata jätta ka paadimees Oskarit, keda kehastab Ivar Viil, samuti meremeest baaris ja pulmalist Endlit mängivat Hando Olli. Daami restoranis ja piltnikku mängib Lilli Lootus, Urve Sepp oli ostja kaubamajas ja Miili, Anne Kallus baaridaam, müüjanna Ksenja ja Abruka Liisu.

Lavastusse hästi sobivaid lustakaid pillilugusid mängib akordionil Aili Juhkam. Tunnikese kestev etendus on nii mõnusalt kaasakiskuv, et tuleb tunnistada – kui lõpu-akordid kõlavad, on kuidagi kahju. Tahaks veel vaadata, sest sedavõrd kisub etendus kaasa elama ja naeru kihistama.

Lavastaja Ingla Leis, kes aastaid tagasi selle tüki Jüri Tuuliku “Meretaguse asja” ainetel kokku kirjutas ja lavale seadis, ütleb pärast etendust, et tal oli suur heameel seda lugu taas näha, ning kallistab kõiki osatäitjaid südamest.

Pöide vallavanem Jüri Linde kasutab võimalust ja annab staažikale lavastajale üle tänukirja pikaajalise töö eest kultuurivaldkonnas, mis vabariigi aastapäeva aktusel Ingla Leisi haiguse tõttu üle andmata jäänud.

Abilavastaja oli seekord Helje Basihhina. Muusikalise kujunduse tegi Ivar Viil. Filmilindile jäädvustas “Abruka Malli” Pöide valla kultuuritöö juht Krista Riik.

Etendust Orissaarest Tornimäele vaatama tulnud hindasid oma muljeid väga heaks. “Lahe oli,” muheles Andres Kurg. Staažikas harrastusnäitleja Ene Üts ütles, et temale jäi eriliselt meelde purjakil peigmehe näoilme, mis oli nii vahva: “Nagu olekski tõesti täielik joodik!” Aidi Sink kiitis, et temalegi meeldis nähtu väga. “Mulle just sellised lihtsad külaelulood peale lähevadki,” naeris ta.

Täna õhtul kell 20 saab “Abruka Mallit” näha Pärsama kultuurimajas.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 651 korda, sh täna 1)