Tarbijakaitse kontrollis kauplusi

Tarbijakaitseamet kontrollis kauplustes üle Eesti kinnipidamist kauba realiseerimise ja tarvitamise lõpptähtajast ehk “kõlblik kuni” kuupäevast.

Kontrollijad käisid 62 poes ja rikkumisi esines neist 39 protsendil. Saare maakonnas kontrolliti tarbijakaitseameti avalike suhete osakonna juhataja Hanna Turetski sõnul viit kauplust. Kärla vallas kontrolliti Forsent OÜ Sõmera kauplust ja Saaremaa TÜ Kärla kauplust, Kihelkonnal samuti Forsendi Kihelkonna poodi ja STÜ Kihelkonna kauplust. Kontrolliti ka STÜ Lümanda kauplust ning see oli ainus pood Saaremaal kontrollitutest, kus tuvastati rikkumine.

Üleriigilise kontrolli tulemused näitasid, et osal tuvastatud juhtudel oli poodides müügil üksikuid “kõlblik kuni” kuupäeva ületanud kaupu, mis olid muu kauba hulka jäänud. Oli ka tahtlikke rikkumisi, kus “kõlblik kuni” kuupäeva ületanud kaup oli teistest eraldatud ja alla hinnatud.

Tarbijakaitseamet selgitas, et kui tootel on märgistus “kõlblik kuni”, on tegemist kergesti rikneva toidukaubaga, mida tohib müüa ja tarvitada vaid kõnealuse kuupäevani (kaasa arvatud). Pärast seda kuupäeva ei tohi nimetatud toodet enam müüa, kuna selle tarbimine võib põhjustada terviserikkeid.

Mõnevõrra teine lugu on “parim enne” märgistusega. Selle märgiga toodetele kehtib tootja- või pakendaja garantii kvaliteedi osas vähemalt näidatud kuupäevani. “Parim enne” kuupäeva ületanud toit ei muutu inimesele ohtlikuks, kui on kinni peetud säilitamise tingimustest. Seetõttu on sellise märgistusega tooteid lubatud müüa ka pärast vastava kuupäeva möödumist, kuid need peavad olema teistest toodetest eraldatud ja varustatud vastava teabega.

Kõigi kontrolli käigus tuvastatud rikkumiste kohta alustas tarbijakaitseamet menetlust.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 42 korda, sh täna 1)