Vöötkakk pani inglastel jalad värisema

Pärimusmatkade korraldaja ja Loona mõisa perenaise Maarika Toomeli sõnul on turismihooaeg juba alanud. Linnuvaatlejate rühmad Inglismaalt ja mujalt on saanud Saaremaa läänerannikul sulelisi jälgides meeldejäävaid elamusi.

Loonas tegutseva ettevõtja sõnul nägid kaugelt tulnud ornitoloogid Eestis üsnagi haruldast lindu – vöötkakku. “Nad ütlesid, et neil hakkasid lausa jalad värisema, kui seda lindu nägid. Vilsandi rahvusparki võtsid nad sõidu ette kirjuhahkade pärast,” rääkis Toomel.

Inglismaa linnuhuvilisi juhendas linnuteadlane Tarvo Valker Läänemaalt. “Lääne-Saaremaa ongi koht, kus rändlinnud kõige varem saabuvad. Esimesed lõokesed ja sookured on juba kohale jõudnud. Kirjuhahkasid nägime Undva ninal koguni 300 ringis,” märkis Valker.

Linnuteadlase hinnangul tänavune pikk ja külm kevad rändlindudele siiski saatuslikuks ei saa.

“Kui külm kestab järjest pikalt ja ilmad vaikselt soojaks lähevad, siis see lindude jaoks ohtu ei kujuta. Saatuslikuks võivad saada hoopiski varased kevaded, kus soojalaine tulemusena saabuvad rändlinnudki vara kohale. Ja kui siis ilm järsult külmaks pöörab, hakkab lund sadama ja tuiskama, mõjub see lindudele hukutavalt. Kõige tähtsam on see, et maapind oleks lumest paljaks sulanud, võimaldades lindudel toituda,” selgitas Tarvo Valkner.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 738 korda, sh täna 1)