Esimese bussiliini avamise valud

Esimese bussiliini avamise valud

SALADUSLIK TUNDMATU: Kuressaare linna esimesest autost pole teadaolevalt säilinud ühtegi fotot, ka selle mark oli üle 100 aasta teadmata. Nüüd võib päris kindlalt väita, et tegemist oli Prantsuse Motoblockiga. Foto: erakogu

Eestikeelne ajakirjandus oli Saaremaa esimestest autodest ja bussidest kirjutades kidakeelsem kui saksakeelne, mis annab ka hoopis parema pildi suurtest lootustest autobussiühendusele Arensburgi ja Pärnu vahel ning sellest, miks need lootused luhtusid.

Aastal 1906 tehtud katse alustada Saaremaal bussiliiklusega on meieni jõudnud peamiselt läbi Valdeko Vende põgusate kirjelduste raamatus “Esimesest autost viimase voorimeheni”. Ka tolleaegseid Saarlase lehenumbreid sirvides (vaata 9. veebruari Saarte Häält) ei saa selle ettevõtmise kohta oluliselt rohkem teada.

Teine tol kaugel ajal Saaremaal ilmunud ajaleht – saksakeelne Arensburger Wochen-blatt – on aga bussiliikluse teemat märgatavalt põhjalikumalt käsitlenud: sellele pühendati päris palju ruumi ja peaaegu alati oli see materjal paigutatud esiküljele. Lõviosa sellest materjalist pole seni eesti keeles avaldatud.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 732 korda, sh täna 1)