Loomasohvri elu on ohtlik (3)

Loomasohvri elu on ohtlik

KODU AUTOKABIINIS: Pikkadel mandrireisidel tuleb autokabiinis lõunat süüa, pabereid täita ja naril magada. Foto: Sander Ilvest

Kohtun kolmkümmend aastat loomi vedanud Raivo Ellermaaga Saaremaa lihatööstuse hoovil. Mees tagurdab oma vastpestud veokit järelkäru ette, et alustada järjekordset reisi mandrile. Ajakirjanik teeb reisi esimese osa, kuni linnapiirini, kaasa.

Roninud autokabiini, avaneb sealt päris hea vaade teele, seda juba sõiduautoga sõites ei koge. Hiiglaslikust tagasivaatepeeglist on näha, kuidas meile järgnevad raudteevaguneid meenutavad kast ja haagis. Raivolt kuulen, et kokku mahub veokisse, millel käru taga, 200 siga või 28 lihaveist, kusjuures sead sõidavad kongis lausa kolmel korrusel.

GAZ-52 asemel Mersu

Tänapäeval on loomavedaja elu läinud tunduvalt kergemaks. Kui kolhoosiajal sõidutati sigu ja lehmi GAZ-52-ga, siis praegust järelkäruga veokit on Ellermaa roolinud viimased poolteist aastat. Kui autoga midagi juhtub, tulevad teeninduse mehed kohale tunni aja jooksul, varuosad on kaubikus olemas ja enamasti saab sõitu varsti jätkata.
Veokit käis ta ise Saksamaalt ära toomas. Saksamaa ongi kaugeim sihtkoht, kus ta autoga käinud on. Ühel korral sai käidud ka Lätis, meenub Raivole. Siis oli piir veel kinni, kuid loomaveokid lasti läbi väljaspool järjekorda.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 658 korda, sh täna 1)