Punaste põskede ja muiul suuga siirupiemandad (1)

Punaste põskede ja muiul suuga siirupiemandad

VILLIMISMASIN AITAB: Hiljaaegu soetatud villimisaparaat, mille ostmist toetas EAS, aitab siirupiemandail Liisi Kuivjõel (paremal) ja Maret Künnapil käsitsitöö mahtu natukene vähendada. Foto: Sander Ilvest

Teisipäeva pärastlõunal olid punaste põskede ja muiul suudega siirupiemandad, nii nagu muistses legendis, Leedri küla Orbu talu köögis lehemeestele lahkesti nõus kadakasiirupi tegemist näitama.

Legend, millega siirupiemandad oma toote omadusi nii messidel kui ka kodulehel tutvustavad, meelitab vist küll ka kõige tuimema inimese saaremaisest kadakasiirupist väge ammutama.

Miks mitte proovida, kui kirjasõnas seisab: “Ükskord eland Saaremaal ühes väikses külas kena röösade pöskedega, erksa meele ja muiul suuga neiu. Külapoistele ta meeldind kangesti, eks nad tiirutanud igal talgul ning pidul ta ümber nagu mesilased siirupianuma kohal, kuid ega neiu poistest suurt välja teinud. Tööd tegi. Kõik, mida ta ette võttis, õnnestus imeväel. Ükskord kenal augustikuu tähisel õhtul õnnestus ühel noormehel neiule käsi ümber piha panna ja musugi kätte saada. Pärast seda olnud poisil eluaeg punased põsed ja muiul suu.”

Orbu talu perenaine Maret Künnap ja tema tütar Liisi Kuivjõgi Reinu talust tõdevad, et saarlasi, kes on visad, elujõulised, jonnakad ja terve jumega, saabki kadakaga võrrelda. Rahvapärimuse järgi on kadakas ravi-, nõidus- ja muinasjututaim. Germaani rahvausundi kohaselt annab kadakas elujõu ja tervise.

Edasi loe tänasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 631 korda, sh täna 1)