Ruhnu kaalub Tallinna kõrval ka teisi partnereid (5)

Ruhnu kaalub Tallinna kõrval ka teisi partnereid

ELADA TULEB SIIN: Ruhnu poepidaja Vitali Gerne ütles, et aastakümnete jooksul on ta kogenud väikesaare elu nii Pärnu kui ka Saaremaa alluvuses. “Vahet ei ole, mis ja kus – elada tuleb siin!” Foto: Raul Vinni

Tulevase haldusreformi osas esmaspäeval mõtteid vahetanud Ruhnu vallavolikogu liikmed on seda meelt, et Tallinna kõrval tuleb kaaluda ka teisi võimalikke ühinemispartnereid.

“Asi on selles, et tuleb olla valmis võimaluseks, et me peame mingi valiku tegema olukorraks, kui tekib mingisugune sundühinemine. Me ei taha, et keegi teeks selle valiku meie eest,” ütles Ruhnu vallavolikogu esimees Sirje Simpson.

Kuigi tavapäraselt sõltub ruhnlase poolehoid – mis puutub kellegagi ühinemisse – sageli asjaolust, kas konkreetne arvaja on ise rohkem seotud Pärnu või Saaremaaga, on Simpsoni sõnul haldusreformi edasise käekäigu osas kõige määravam Saaremaa edasine tegutsemine.

“Kui Saaremaa ühineb üheks suureks tervikuks, siis oleks loomulik, et Ruhnu kuuluks Saaremaa valla alla,” märkis Simpson.

Rääkides oma isiklikest mõtetest ühinemise kohta, lausus Sirje Simpson, et ühinemine ainuüksi Kuressaare või Pärnu linnaga ei anna Ruhnule midagi. “Pärnu prioriteet on Kihnu saar ja siin on Ruhnul võimalus kaotada oma identiteet või jääda täitsa kõrvale.”

Kihnuga ei sobi

Teoreetiline võimalus, et Ruhnu pannakse omavalitsuse tasandil kokku Kihnuga, oleks Simpsoni hinnangul Ruhnule hea lahendus vaid sellisel juhul, kui Ruhnul oleksid alles ruhnurootslased ja nende sajanditevanune kultuur.
“Praegu on Ruhnu Kihnust kultuuriliselt absoluutselt erinev. Kihnu on arhailine agraarühiskond oma sugulussuhetega, aga Ruhnu seda ju ei ole,” tõdes Simpson, kelle arvates jääks Ruhnu kahe saare ühinemisel ebavõrdsesse olukorda.

Sirje Simpson peab kõige sobilikumaks liitumispartneriks Tallinna linna. “Sellel ideel on haaret, sellel on jumet,” märkis ta. “Ütlesin ka volikogu koosolekul, et kui juba ühinetakse, siis on mõtet ühineda metropoliga, aga mitte mõne väikese kohaga.”

Volikogu esimehe Simpsoni sõnul on Ruhnu ikkagi niivõrd spetsiifiliselt eraldi asuv, et selle saare liitmisest mõne väikese üksusega ei tuleks head asja.

Ühtegi negatiivset külge Tallinnaga ühinemisega seoses Sirje Simpson välja tuua ei osanud. “Praegu on plussidest ja miinustest veel vara rääkida, aga oluline on see, et meid ei naerdud Tallinnas välja,” rääkis ta. Ehkki seadus väidetavalt Ruhnu ja Tallinna ühinemist praegu ei võimalda, saab seadust Simpsoni sõnul ka muuta.

Sirje Simpsoni sõnul ei ole tõsiseltvõetavad ka nende argumendid, kes ei poolda Tallinnaga ühinemist linnapea Edgar Savisaare isiku pärast. “Ega’s siis Tallinn ei ole Savisaar, Tallinn jääb püsima ka siis, kui Savisaart enam ei ole,” lausus Sirje Simpson.

Vahet ei ole!

Ruhnu poepidaja Vitali Gerne ütles, et aastakümnete jooksul on ta kogenud väikesaare elu nii Pärnu kui ka Saaremaa alluvuses. “Vahet ei ole, mis ja kus – elada tuleb siin,” tõdes ettevõtja.

Gerne sõnul on ta korduvalt näinud, kuidas särtsu täis võõrad tulevad ja üritavad saarel midagi korda saata, aga pärast esimest talve on tahtmine otsas ja pakitakse kohvreid.

Gerne hinnangul ajendab inimesi saarelt lahkuma piiratud liikumisvabadus ja karmivõitu ilmastik. “Tuiskab ja sajab, on udune ja tormine ning eks see kõik lõppkokkuvõttes määrabki,” lisas ta.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 423 korda, sh täna 1)